Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 9

Op internet waren er diverse mensen die dachten dat er deze week twee afvallers zouden zijn, omdat voor de laatste aflevering alleen de mol en de winnaar over moesten blijven. Dat was niet het geval, maar wel was het een (voor mij althans) nog enigszins verrassende afvaller. Verrassend omdat de muzikale aanwijzing het minst aan deze persoon gelinkt leek te kunnen worden. Desondanks moest Chris zo vlak voor het einde naar huis en dat ging niet geheel zonder emotie.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Chris Zegers
Chris Zegers
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg

Muzikale aanwijzing

Hoe kon de muzikale aanwijzing van vorige week: “Black Sabbath” met “Iron Man” gelinkt worden aan Chris? Voor de overige kandidaten leken er meer geloofwaardige links te zijn. De juiste uitleg vind ik zelf ook wel enigszins vergezocht: In het nummer “Iron Man” maakt een man een reis naar de toekomst. Hij is dus eigenlijk onderweg naar morgen. Chris speelde in de soap Onderweg naar Morgen…

Ook deze week was er weer een muzikale aanwijzing en wel het nummer “The Wind” van “PJ Harvey”. We hoorden de tekst:

A woman of the hills.

Deze (laatste) week is de muzikale aanwijzing echter geen hint naar de volgende afvaller, maar is het een hint naar de winnaar van Wie is de Mol? 2015.

De initialen van de zangeres zijn P.J.H. als je de volgorde van deze letters iets verandert krijg je H.P.J. De volledige naam van Rik is: Hendrik Peter Johan van de Westelaken. Luisteren we naar de tekst van het nummer dan kunnen we nog een hint naar Rik vinden. Daarvoor moeten we wel eerst even terug naar de ontknopingspraatjes die Art hield aan het eind van deze aflevering. Hij refereerde hier naar Rik en Marlijn als echtgenoten. “De betrouwbare echtgenote die er achter komt dat de man voor wie ze altijd stond een hele andere rol speelt dan zij altijd dacht?” In de tekst van het nummer wordt een rijke man gezocht voor Catherine:

Oh Mother, can’t we give
A husband to our Catherine?
A handsome one, a dear
A rich one for the lady

Oftewel een rijke man voor de dame. Gaat Rik er vandoor met de pot van 10.000 euro en wordt hij zo een rijke man?

Volgens Wikipedia wordt PJ Harvey door velen gezien als een feministe, hoewel ze het daar zelf niet mee eens is. Bij de overgebleven drie kandidaten zit ook één overduidelijke feministe: Margriet. Is zij dan toch niet de mol, maar de winnaar?

Net als vorige week zou de lengte van het nummer ook deze keer weer een hint kunnen zijn naar Marlijn. Het nummer duurt namelijk 4 minuten en 1 seconde. 4-1, de engelse notatie voor 1 april, de geboortedatum van Marlijn.

Afleveringstitel

Deze aflevering kreeg als titel “zinloos”:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 9 titel

Zijn er tijdens deze aflevering zinloze dingen gebeurt? Tja het zou eerder verbazingwekkend zijn als er geen zinloze acties zijn bij Wie is de Mol? 😛

Allereerst was daar een (achteraf) zinloze actie van Chris. Bij de opdracht ronde de tafel grijpt hij snel twee jokers. Hij denkt daarmee zijn buit binnen te hebben, maar dankzij de laatste envelop die Rik pakt mag Rik twee jokers afpakken. Hij doet dit bij Chris, waarmee de hele actie van Chris zinloos is geworden. Of slaat het op Rik die bij voorbaat al wist dat jokers pakken zinloos was, omdat die envelop op het einde nog zou komen? Opvallend is dat Rik wederom zijn jokers deelt met Marlijn. Zo vaak zonder reden jokers weggeven… dat kan eigenlijk alleen veilig als je de mol bent.

Aan het eind van de opdracht op de markt komt Margriet zinnen te kort, oftewel ze was een zin loos. Het bericht wat zij van de mol tijdens deze opdracht had moeten ontvangen begon met de zin: “Margriet, We hadden vanaf het begin af aan een stilzwijgend verbond”. Stilzwijgend wil zeggen zonder iets te zeggen / zonder woorden. Zonder woorden heb je geen zin -> zinloos. Het kan bij diezelfde opdracht echter ook op Rik slaan. Heeft hij te weinig zinnen doorgegeven aan Margriet en heeft hij dus een zin “geloosd”?

 Wie is de Mol?

Aan het begin van de aflevering komen de kandidaten aan bij hun nieuwe hotel. Omdat ze nog maar met z’n vieren zijn krijgen ze twee kamers. Uiteraard slapen Rik en Marlijn weer samen op één kamer, waardoor Margriet en Chris overblijven om ook samen een kamer te delen. Hun kamer heeft als naam “Ratu Malam”

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 9 04:39 min

Ratu Malam betekent “Koningin van de nacht”. Een mol leeft in het donker (de nacht), dit zou een hint kunnen zijn naar Margriet als mol. Overigens is de Ratu Malam ook een zeer zeldzame bloem op Sri Lanka:

Ratu Malam

Gedurende het hele seizoen zijn er al meerdere bloemen voorbij gekomen (met name bij de brieven van de mol), ook dit zou een hint kunnen zijn naar (de bloemennaam) Margriet.

Bij de opdracht rond de tafel zijn er ook wat opvallende zaken. Zo grijpt Marlijn meteen het geld zodra er 500 euro wordt neergelegd door Art. Waarom meteen grijpen terwijl ze kunnen zien dat er nog meer geld ligt? Hoe dan ook is het nu (in het kader van Follow the money) wel duidelijk dat Marlijn niet de mol is, ze is nu al zo vaak voor het geld gegaan. Rik wacht helemaal tot hij als laatste over is, het is de vraag of dit voor een kandidaat slim is. Het zou bij Wie is de Mol? niet voor het eerst zijn dat degene die als laatste overblijft pech heeft en er het slechtste vanaf komt. Hij heeft echter mazzel en krijgt een envelop waarin staat dat hij twee jokers van zijn medekandidaten mag afpakken.

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 9 13:00 min

Overigens stond er niet dat hij ze perse bij één kandidaat moest afpakken, hij had dus ook Margriet en Chris allebei eentje af kunnen pakken. Toch is het wel slim om het bij één kandidaat te doen, omdat die kandidaat dan veel minder kans heeft om door te gaan. Bovendien denkt Rik dat Margriet de mol is, dus dan zouden die jokers bij haar niks uitmaken.

Bij de executie valt Chris af, hij zat op Margriet als mol. Wat kunnen we hieruit opmaken? Ik vrees vrij weinig. Het zou kunnen betekenen dat hij fout zit en Margriet niet de mol is, maar omdat zowel Rik als Marlijn ook op Margriet zitten en zij allebei een joker hebben kan het ook heel goed dat Chris simpelweg niet genoeg goede antwoorden had.

Voorafgaand aan de opdracht op de markt waarbij de zinnen moeten worden doorgeschreeuwd zien we de kandidaten staan terwijl ze uitleg krijgen van Art over de opdracht. Op een bepaald moment komt Rik in beeld met duidelijk zichtbaar naast hem een reclame voor Anchor-boter:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 9 31:10 min

Hetzelfde merk wat we eerder in aflevering 2 ook al in de bioscoopreclame zagen. En zoals ik toen ook al aangaf is een Anchor in het engels de presentator van het nieuws, net als Rik. Is het toeval dat datzelfde merk hier weer in beeld komt? Dat zou je kunnen denken, totdat je echter de backstage-foto’s van deze aflevering bekijkt:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 9 backstage foto

Het bord waarop die reclame staat lijkt daar wel speciaal te zijn neergezet, dus toch geen toeval? Zou Rik dan toch de mol zijn?

Tijdens het achtuurjournaal van vrijdag 27 februari lijkt Rik wel te willen toegeven dat hij de mol is. Aan het eind van een reportage over een jurk die door de een blauw-zwart wordt gezien en door de ander wit-goud sluit hij af met de tekst: “Zo zie je maar, niets is wat het lijkt” (zie hier). “Niets is wat het lijkt” is uiteraard de slogan van Wie is de Mol?

Voorspelling voor aflevering 10

De laatste voorspelling van het seizoen, dat wil zeggen dat de keuze inmiddels een flink stuk is ingeperkt. Of het daar makkelijker mee wordt is echter maar de vraag… Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo heb getwijfeld voorafgaand aan de laatste aflevering van het seizoen. Toegegeven, ik zat echt niet altijd goed zo vlak voor het einde, maar mijn twijfels zijn nu wel erg groot. Eén ding weet ik wel zeker: Marlijn is niet de mol. Tussen Rik en Margriet twijfel ik echter nog enorm, op basis van de tweetstheorie (en het feit dat ik denk dat de muzikale aanwijzing naar Rik wijst) blijf ik op Margriet als mol zitten, maar het zou me niks verbazen als het toch Rik blijkt te zijn.

De Mol: Winnaar: Verliezer
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg

Verzoek aan mijn lezers

Voor het tweede jaar op een rij heb ik een blog bijgehouden over Wie is de Mol? Nou heb ik af en toe al wel reacties gehad van mensen over wat ze er van vonden, maar ik zou het graag van meer lezers horen. Wat vond je van mijn blogs? Mist er nog iets? Of vind je dat ik er net zo goed mee kan stoppen? Laat je reactie achter onder deze blog, zodat ik kan bepalen of ik het volgend jaar weer doe en zo ja wat ik moet veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *