Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 3

En zo is er een bijzondere Wie is de Mol? week voor mij achter de rug. Niet dat de uitzending nou zo ontzettend speciaal was, maar omdat ik vorige week woensdag ineens werd gebeld door de AvroTros. Ik had meegedaan met een prijsvraag op de Facebook-pagina van Wie is de Mol? en was de winnaar van twee tickets voor de opnames van MolTalk. Zodoende heb ik de 3e aflevering niet thuis gekeken, maar vanuit de MolTalk-studio in Amsterdam. Daar zag ik dat ik voor de tweede week op een rij de afvaller goed had voorspeld, namelijk geen afvaller.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Geen

MolTalk

Wie is de Mol? - MolTalk

Zoals gezegd had ik twee kaartjes voor MolTalk en omdat mijn vriendin niet zo’n fanatieke molloot is en eigenlijk liever naar hardlooptraining wilde heb ik een andere goede vriendin, Els Koster, gevraagd of ze zin had om mee te gaan en dat wilde ze wel. En zo stonden wij om 19:45 bij VondelCS in Amsterdam. De oud-kandidaten die deze week bij MolTalk aanwezig zouden zijn, waren Hadewych Minis (seizoen 12), Miryanna van Reeden (seizoen 11), Sebastiaan Labrie (seizoen 9) en Jan-Willem Roodbeen (seizoen 14).

Wie is de Mol? - MolTalk

Eerst hebben we de aflevering gezamenlijk gekeken op een groot scherm en daarna begon de nabeschouwing. Leuke verrassing was dat tijdens deze nabeschouwing ineens ook een deel van de deelnemers van dit jaar kwamen binnenlopen. Rik, Viktor, Margriet en Carolina hadden samen de aflevering bekeken bij Marlijn thuis, die dichtbij VondelCS schijnt te wonen. Zodoende konden ze na de uitzending dus ook even op bezoek bij MolTalk. En dat stelde mij weer in staat om na afloop met mijn mol op de foto te gaan 😀 :

Wie is de Mol? - Rik!

Muzikale aanwijzing

De muzikale aanwijzing voor de afvaller van deze week is het nummer “Anything is possible” van Will Young. De volgende tekst was te horen:

I’m flying high like the wind.

Als je naar die tekst kijkt dan lijkt dit een directe hint te zijn naar de opdracht van deze week, waarbij twee kandidaten vanuit een vliegtuig een door de overige kandidaten uitgebeelde tekst moesten raden. Als je de hint zo uitlegt zou Rik of Chris de afvaller zijn. Het lijkt mij echter stug dat de hint zo enorm voor de hand liggend zou zijn. Bovendien geeft het geen uitsluitsel over wie van die twee dan af zou vallen.

Wat mij logischer zou lijken is dat de titel de hint is: “Anything is possible”. Als je dit vertaald dan staat er “Alles is mogelijk”. Tijdens de aflevering zegt Ajouad tijdens een biecht over de opdracht met het vliegtuig: “Het is een raar verhaal, maar ja het kan… Alles is mogelijk.”. Hij heeft dus exact die tekst gezegd. Sommige mensen op internet menen dat de achternaam van de zanger “Young” ook een hint is naar Ajouad, omdat hij de jongste deelnemer is, maar dat vind ik wat te ver gezocht.

Een andere uitleg is te vinden in het feit dat Will Young met dit nummer meedeed aan de talentenjacht Pop Idol in Groot Brittannië. Victor is de enige van de kandidaten die ook aan een talenjacht heeft meegedaan, namelijk aan “So you wanna be a popstar” waar hij als derde eindigde. Het zou dus ook een verwijzing naar hem kunnen zijn.

Afleveringstitel

Een Mol-waardige titel deze week:

Verraden

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 3 titel

Wie is er of heeft iemand verraden tijdens deze aflevering? Genoeg bondgenootjes die elkaar zouden kunnen verraden. Allereerst was daar Martine die tijdens het lasergamen haar bondgenote Margriet neerschiet, was dat echt per ongeluk? Of was het Viktor die bij het verdelen van de vrijstellingen zijn vrijstelling niet gunde aan zijn bondgenoot Carolina? En dan was daar nog Rik die in het vliegtuig Chris nauwlettend in de gaten hield, maar aangaf die informatie niet te willen delen met zijn bondgenoot Marlijn.

Je zou de titel echter ook nog anders kunnen uitleggen. Namelijk niet als “verraden”, maar als “ver raden”. Vanuit het vliegtuig moesten Chris en Rik van ver raden wat de overige kandidaten op het strand aan het uitbeelden waren. Deze titel is dus naar bijna alle kandidaten te herleiden en daar schieten we dus niet heel veel mee op.

Wie is de Mol?

Vorige week vertelde ik over de lotsgetallentheorie. Het leek me al stug dat zo’n alles onthullende theorie waar zou zijn, maar dankzij het feit dat Marlijn deze week niet is afgevallen kunnen we deze theorie meteen naar het land der fabelen verwijzen. Hoewel er op internet nog een paar mensen zijn die nog steeds in deze theorie geloven en die denken dat Marlijn komende week de afvaller zal zijn.

Dan terug naar deze aflevering, wat is daar voorgevallen wat een actie van de mol kan zijn? Of zijn er nog andere opvallende zaken geweest? De aflevering begon met de kandidaten die ’s avonds op een terrasje aan het avondeten zitten en daar aan het filosoferen zijn over wat de volgende opdracht zal zijn. Opvallend is dat Chris roept ‘lasergamen’, daar zouden Rik en Chris het eerder over hebben gehad en Rik zou dat als opdracht hebben geopperd. Is dit voorkennis van de mol geweest, die dit in een onderonsje dacht te kunnen noemen, maar nu bijna wordt verraden (hint naar titel)?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 3 05:55 min

Tijdens het lasergamen gebeurden er een hoop dubieuze zaken. Zo liep Rik als eerste het veld in, maar bij de eerste tuktuks die hij tegenkwam pakte hij de enveloppen niet, wilde hij geen geld verdienen? In zijn voordeel pleit dan weer dat hij toen hij dood ging geen enveloppen in zijn bezit had en die dus nog door andere kandidaten gepakt konden worden. Marlijn echter werd door Rik gewaarschuwd voor een boobytrap, maar liep er alsnog dwars doorheen. Ze zei wel dat ze een grote sprong had gemaakt, maar daar was op het beeld weinig van te zien. En dan hebben we natuurlijk nog de eerder genoemde actie van Martine die Margriet neerschoot. Allemaal erg dubieus… En uiteindelijk werd er op deze manier slechts 100 euro voor de pot verdiend. En wat zat er in de envelop bij de afkorting voor de mol? We zullen het nooit weten…

De opdracht met de vliegtuigen begon met dat de kandidaten 6 aandachtstrekkers moesten kiezen. Chris gaf meteen aan dat hij bij het duo niet-aandachtstrekkers wilde. Verdacht? De mol weet immers dat dat de sleutelpositie is om te kunnen saboteren. De overige kandidaten gaan eerst boodschappen doen om spullen te kopen waarmee ze iets gaan uitbeelden. Het eerste wat Martine opmerkt en wil kopen zijn paraplu’s. Tja, daar kun je wellicht aandacht mee trekken, maar niet echt iets mee uitbeelden. Margriet wil, nadat ze al opvallende gele stof hebben gekocht nog verf kopen. Is dit omdat je dan op twee manieren iets kunt uitbeelden? Met stof of met verf. Of is dat omdat de mol weet dat je op het strand niks aan verf hebt?

Rik biecht voordat ze het vliegtuig in stappen op dat hij hoogtevrees heeft. Zou dat echt zo zijn? In het verleden zijn er al genoeg mollen geweest die onder het mom van hoogtevrees een opdracht hebben laten mislukken. Tijdens de opdracht is er overigens weinig van te merken dat hij hoogtevrees heeft. Wel opvallend is dat hij op een bepaald moment zegt dat ze richting zee gaan en dat ze (de kandidaten) daar echt niet zijn. Dit was echter juist wel het geval, probeerde hij Chris af te leiden? Uiteindelijk zien ze de kandidaten wel en raden het woord direct. Op televisie was het woord niet goed zichtbaar, maar vanuit het vliegtuig blijkbaar wel.

Wie is de Mol? - Aflevering 3 32:47 min

Daarop merkt Rik op dat dit wel erg makkelijk was en dat ze een aantal kandidaten niet zagen staan, dus bij aankomst moeten ze ongetwijfeld op zoek naar de overige kandidaten (en dus niet naar een envelop?). Dit zou een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn, zorgen dat de andere kandidaat meteen op zoek gaat naar kandidaten en daardoor minder let op kleine details zoals een envelop. Op de aanlegsteiger gaan ze dan ook meteen in de verte kijken, op een bepaald moment zie je Rik echter omkijken en lijkt zijn blik recht op de envelop gericht te zijn. Maar toch rent hij gauw de steiger af en roept hij Chris, zou dat dan zijn om te zorgen dat Chris naar hem kijkt en niet naar de steiger?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 3 34:41 min

Hoe dan ook zien ze de envelop niet en springen zomaar in een boot. Lijkt me als programmamakers wel prachtig om zo onverwacht twee kandidaten in een boot te zien springen en compleet de verkeerde kant op te zien gaan 😛

Nog iets anders opvallends tijdens deze aflevering is dat Art op een gegeven moment 3 vingers opsteekt. Dat heeft hij als ik het goed heb (ik heb het nog niet gecontroleerd) volgens mij elke aflevering een keer gedaan. Die 3 vingers kennen we sinds het beruchte koningslied maar al te goed: “De W van Willem”… Zou dat nu de W van “van de Westelaken” of de W van Weerdenburg zijn? En dus een hint naar Rik of Marlijn?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 3 05:46 min

Voorspelling voor aflevering 4

Vorige week was ik al bang voor de tunnelvisie en dat angstige gevoel is niet minder geworden 😛 Deze week heb ik iets te duidelijke molacties van Rik gezien waardoor ik toch ben gaan twijfelen, maar voorlopig heb ik nog geen betere kandidaat. Rik liet overigens ook niks blijken toen ik hem vroeg of ik met “mijn mol” op de foto mocht, maar dat had ik ook niet echt verwacht.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Ajouad El Miloudi
Ajouad El Miloudi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *