Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 7

Oke, voor zover ik op internet heb kunnen vinden was er niemand die dit had zien aankomen. Niemand die de afvaller juist had voorspeld. Niet zo raar ook, er was al een aflevering geweest waarbij er niemand afviel en als er in de finale drie finalisten over moesten blijven dan moest er elke aflevering nog iemand afvallen. Maar dat gebeurde dus niet… Gaan er binnenkort een keer twee afvallers zijn? Of gaan we voor de tweede keer in de historie van Wie is de Mol? een finale meemaken met vier finalisten? In seizoen 7 is dit ook al eens gebeurd toen Paul Rabbering in de aflevering voor de finale ervoor koos om niet 5000 euro voor de pot te verdienen, maar met vier deelnemers naar de finale te gaan.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Martine Sandifort
Martine Sandifort

Muzikale aanwijzing

Laten we eerst nog eens kijken naar de muzikale aanwijzing van vorige week. Ik heb toen al allerlei mogelijke verklaringen voor de muzikale aanwijzing opgenoemd, maar die bleken dus allemaal fout te zijn. Wat was dan wel de correcte uitleg? We hoorden “Night Changes” van “One Direction”, dit nummer was afkomstig van het album “Four”. Oftewel One (1) Direction en Four (4), er gaan dus 1 mol en 4 kandidaten door.

Deze week is er weer een nieuwe aanwijzing, we hoorden de volgende tekst:

Ask me no questions, I’ll tell you no lies

uit het nummer “Confusion” van “New Order”. Als we de gehoorde tekst letterlijk nemen “stel me geen vragen, dan vertel ik geen leugens”, dan zou deze op Rik kunnen slaan. Door te zeggen dat de groepsvrijstelling 1500 euro (i.p.v. 750) heeft gekost verzwijgt hij dat hij eerder al 750 euro uit de pot heeft gehaald voor twee jokers. Hierdoor zal de groep nooit vragen gaan stellen over de missende 750 euro en hoeft hij hierover geen leugens te vertellen.

Een andere verklaring is af te leiden uit de videoclip die bij dit nummer hoort:

In deze videoclip zijn beelden van New York te zien. In aflevering 4 gaven Margriet, Carolina, Marlijn, Rik en Viktor aan dat dit hun favoriete stad is. Verder zou dit ook kunnen wijzen naar Martine die in aflevering 7 een NYC t-shirt droeg. Daarnaast is dit nummer uitgebracht in 1983, het geboortejaar van Marlijn.

Tenslotte is er nog het album waarop dit nummer stond, dit album heeft de naam “Power, Corruption & Lies”. Een titel die in Wie is de Mol? op vele kandidaten kan slaan. Zo is daar Chris die na zijn speech de inwoners voor zich probeert te winnen door koekjes uit te delen in de rij voor de stembus.

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 7 40:57 min

 

Maar ook op Martine is dit van toepassing, omdat zij door te liegen over een zwarte vrijstelling het voor elkaar krijgt om Rik een joker afhandig te maken. En ook Rik is iemand op wie deze titel kan slaan, hij misbruikt zijn machtspositie als penningmeester door tot tweemaal toe geld uit de pot te halen (één keer voor twee jokers en één keer voor een groepsvrijstelling).

Afleveringstitel

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 7 titel

Tja, spoorloos lijkt natuurlijk direct te verwijzen naar de opdracht op het spoor, waarbij de kandidaten in de trein allerlei opdrachten moeten doen om uiteindelijk geld te vinden in één van de treinstellen. Verwijst dit dan naar degene die het geld in dit treinstel spoorloos heeft laten verdwijnen? Dan zou het naar Marlijn kunnen verwijzen die meerdere keren aangaf dat ze de gebruikte koffers wel achter konden laten. Zat daar misschien het geld in? Of heeft iemand anders het geld laten verdwijnen? Chris misschien, die opeens een toilet in ging en we daarna een tijdje niet meer terug zagen. Heeft hij het geld door het toilet gespoeld?

Of slaat het op Rik? Door te zeggen dat de groepsvrijstelling 1500 euro heeft gekost laat hij de eerder gestolen 750 euro voor twee jokers immers spoorloos verdwijnen. Maar ook op Margriet is deze titel te herleiden: tijdens de opdracht in het dorp waarbij alle deelnemers de inwoners moeten overtuigen dat zij de mol zijn hoor je vrijwel elke kandidaat wel minimaal één keer zeggen: “Ik ben de mol”. Vrijwel elke kandidaat… want Margriet zegt dit als enige nooit. Ze laat op die manier geen spoor achter en is dus spoorloos. En bij het ontbijt zien we Chris, Rik, Margriet en Martine, maar wie is er spoorloos? Juist… Marlijn.

Wie is de Mol?

De vraag wie de mol is, wordt nu wel heel moeilijk gemaakt. Nog nooit eerder kregen de kandidaten tijdens een seizoen zoveel mogelijkheden om geld uit de pot te spelen. Dit is dit seizoen al zo vaak voor gekomen dat het nu echt vervelend begint te worden. Zou dit zijn omdat de publieke omroep moet bezuinigen? Hoe minder geld er in de pot blijft zitten des te minder hoeven ze in de finale aan de winnaar uit te betalen… Op zich heb ik er niks op tegen als ze echt willen bezuinigen, maar zorg dan gewoon dat er minder geld per opdracht verdient kan worden. Het spel wordt nu echt verpest door al deze zogenaamde ‘mol-acties’ van kandidaten.

Terug naar de opdrachten. Het meest opvallende is natuurlijk dat we alle kandidaten horen bekennen dat ze de mol zijn, maar ja dat moeten ze wel om de dorpsbewoners te overtuigen om op hen te stemmen. Opvallend is dat we Margriet niet letterlijk horen zeggen dat ze de mol is. Het enige wat zij doet is de bewoners strak in de ogen kijken en zeggen dat ze naar haar moeten kijken en op haar moeten stemmen. Dat doet ze op zo’n manier dat het mij verbaast dat de bewoners niet hard wegrennen 😛 Aan het eind van de ‘verkiezingscampagne’ mogen alle deelnemers nog eenmaal kort een speech houden om de bewoners nog een laatste maal te overtuigen. De speech van Margriet zit zo goed in elkaar dat het bijna té goed klinkt, zou deze speech zijn voorbereid? Wist zij dus al dat ze deze speech moest gaan houden?

Aan het eind van de opdracht in de trein moeten ze op zoek naar het geld. Ze besluiten de mensen in de trein te vragen of ze “zoiets als dit” hebben gezien. Daarbij laten ze de envelop zien waarin de vragen zaten. Dit maakt het voor de mol natuurlijk erg makkelijk om de envelop met geld achterover te drukken. Sterker nog de mol kan de envelop zelfs gewoon laten zien, zonder dat de andere kandidaten argwaan krijgen. Op een bepaald moment zien we Rik dezelfde vraag ook aan wat mensen stellen, maar als je goed kijkt lijkt het wel alsof hij twee enveloppen in zijn hand houd?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 7 18:12 min

Na de opdracht vraagt Martine ook nog aan hem, of ze nog even het kaartje mag lezen. Daarbij lijkt Rik te twijfelen of hij wel de goede envelop aan haar geeft. Een paar tellen later zie je hem de andere envelop in zijn hand ook nog controleren. Drukt hij hier het geld achterover?

Bij het maken van de test gebeurd ook weer iets opvallends. Waar we in een eerdere aflevering al een keer zagen dat Margriet een antwoord gaf waarmee ze eigenlijk aangaf dat ze zelf de mol is, is het deze keer Marlijn die hetzelfde doet. Ze krijgt de vraag wanneer de mol zijn speech heeft gehouden, hierbij antwoord zij dat dit als tweede was. Ze was echter zelf degene die als tweede speechte. Is dit een foutje van haar? Of geeft ze hiermee aan dat ze de mol is?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 7 43:11 min

Zoals gezegd kreeg Rik de mogelijkheid om een groepsvrijstelling te kopen. Of beter gezegd, de kans op een groepsvrijstelling. Je kunt je afvragen of het als kandidaat slim is om dit te doen, maar we hebben in het verleden al vaker gezien dat kandidaten niet altijd het meest slimme doen. Wat echter wel enorm opvallend is, is dat Rik na het kopen van de kans op een groepsvrijstelling alsnog de test maakt en daarbij zijn joker inzet. Waarom? Als de groepsvrijstelling inderdaad is verkregen (en die kans is nog best groot), dan heeft het inzetten van die joker geen enkele zin. Maar ja we hebben inmiddels al vaak genoeg gezien dat Rik blijkbaar geen behoefte heeft aan jokers, want hij deelt ze maar al te graag uit. Ook deze aflevering geeft hij weer een joker weg aan Marlijn, oke dat hadden ze afgesproken, maar wat let hem (om net als wat Ajouad deed met de vrijstellingen) om die afspraak niet na te komen?

Dan nog even terug naar de tweetstheorie waar ik vorige week over vertelde. Met de tweets was deze week iets opvallends aan de hand. Er waren namelijk voorafgaand aan de aflevering twee tweets en na afloop geen enkele. Het lijkt er eerlijk gezegd op dat er iets mis is gegaan met het automatisch versturen van de tweets. De eerste tweet voor de aflevering was namelijk al ’s ochtends vroeg op een tijdstip waarop normaal gesproken pas de volgende dag een tweet wordt verstuurd. Als we er daarom even vanuit gaan dat dit inderdaad een fout was (de inhoud van de tweet suggereert dit ook wel een beetje). Dan hebben we deze tweet voorafgaand aan de aflevering:

Wie is de Mol? 2015 - Tweet voor aflevering 7

En deze tweet na afloop:

Wie is de Mol? 2015 - Tweet na? aflevering 7

Volgens de theorie die ik vorige week heb uitgelegd komen nu dan dus de letters L en E of als de tweet toch bewust voor de aflevering is verstuurd, dan zou het de L en de M zijn. In beide gevallen zijn het twee letters die nog steeds gebruikt kunnen worden om de naam Margriet van der Linden te vormen. Voor nu ga ik er vanuit dat het de L en de E moeten zijn, later zullen we zien of dit klop. Daarmee hebben we nu dus:

_ A R G R I E T
V A N
D _ _
L _ N _ _ _

Voorspelling voor aflevering 8

Margriet blijft mijn hoofdverdachte, omdat de tweetstheorie nog steeds lijkt te kloppen, maar ook omdat ze zich op andere vlakken ook verdacht maakt. Toch blijft Rik ook nog hoog in mijn lijstje van verdachten staan. Ik vrees echter dat mijn favoriet voor de winst deze week het veld moet ruimen. Ik hoop dat ik het fout heb, maar ik vrees dat Marlijn de afvaller gaat zijn…

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Martine Sandifort
Martine Sandifort
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *