Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 6

Nadat ik voor de vorige aflevering de afvaller compleet verkeerd had voorspeld, zat ik deze week toch weer volledig juist 😀 Toch heb ik niet alle reden om te juichen, want mijn tunnelvisie voor Rik begint inmiddels toch wel serieuze scheuren te vertonen… Heb ik dan toch al die tijd fout gezeten? Of lukt het de programmamakers om mij op een dwaalspoor te brengen en zat ik wel degelijk op het juiste spoor?

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Martine Sandifort
Martine Sandifort
Carolina Dijkhuizen
Carolina Dijkhuizen

Muzikale aanwijzing

Vorige week wees de muzikale aanwijzing in de richting van Carolina. De uitleg dat het nummer afkomstig was van het allereerste album dat op een CD werd uitgebracht bleek de juiste uitleg te zijn. En zo was het dus einde spel voor Carolina.

Waar vorige week de muzikale aanwijzing een nummer was uit 1981 is deze week de muzikale aanwijzing veel recenter uitgebracht. Te horen was namelijk het nummer “Night Changes” van “One Direction” en wel de volgende tekst:

She’s showing off, Driving too fast.

Het eerste wat hierbij opvalt is de tekst “Driving too fast”, zou dat slaan op de opdracht “auto’s parkeren”? Chris wilde bij deze opdracht de langzaamste zijn, maar dit mislukte dermate dat hij uiteindelijk zelfs bij de snelste twee zat. Kijken we echter wat verder dan lezen we op Wikipedia dat dit nummer is uitgebracht op 14 november 2014, op deze datum werd ook de deelname van Margriet aan Wie is de Mol? bekendgemaakt. Zou zij dan de afvaller zijn?

Toch valt nog iets anders opvallends op als we de tekst van dit nummer opzoeken op internet. Het blijkt namelijk dat de tekst die we horen midden in een zin begint en dit fragment dus eigenlijk twee zinnen betreft. De zin waarvan we alleen de laatste helft horen is de volgende:

Everything she never had she’s showing off

Vrij vertaald: “Ze loopt te pronken met alles wat ze nooit heeft gehad”. Martine liep deze aflevering wederom te pronken met het feit dat zij een zwarte vrijstelling in haar bezit zou hebben, terwijl dit helemaal niet waar is(?). Het zou dus heel goed kunnen dat Martine de komende aflevering het spel zal moeten verlaten.

Afleveringstitel

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 6 titel

“kantelen”, na het invullen van de test zie je Marlijn weglopen en door de wind kantelt het scherm van de laptop waarop ze zojuist de test heeft ingevuld. Het kan echter ook slaan op de E die de kandidaten met de geparkeerde auto’s hebben uitgebeeld om duidelijk te maken dat het om een bedrag gaat. Kantel die E en je hebt de M van mol. Margriet was degene die er voor pleitte om geen komma en streepje, maar de M uit te beelden.

In straattaal wil kantelen zoveel zeggen als “iemand bestelen”. Tijdens deze aflevering heeft Rik twee jokers gekocht van 750 euro uit de pot. In feite heeft hij zo zijn kandidaten bestolen, hij heeft ze ‘gekanteld’.

Wie is de Mol?

Een paar weken geleden vertelde ik al over de lotsgetallentheorie die de afvallers zou voorspellen, op www.widm.nl heeft nu iemand een nieuwe theorie bedacht. Dit is er wel eentje die nog wat lastiger is uit te leggen. Voor deze theorie is het allereerst van belang de volgorde van bekendmaking van de kandidaten te weten. Als eerste was Rik bekendgemaakt, daarna Marlijn, …  en als laatste Margriet. Om nu de afvallers te voorspellen begin je bij het getal 10 (daarna 9, daarna 8, …) en zoek je twee zo hoog mogelijke getallen die samen opgeteld 10 zijn. Van deze som neem je telkens het kleinst beschikbare getal. Beschikbaar als in: dit getal is nog niet eerder geweest. Dit getal geeft aan wie de afvaller is. Vervolgens ga je met dit getal doorrekenen en zoek je het getal wat daarbij opgeteld de volgende som afmaakt.

Ter illustratie: we beginnen dus bij 10, de som met de grootste getallen die we kunnen maken is 5+5=10. Het kleinste getal uit deze som is 5, de kandidaat die als vijfde bekend was gemaakt was Pieter. Vervolgens gaan we door met die 5 en krijgen we de som 5+4=9, het kleinste getal in deze som is 4, de als vierde kandidaat bekendgemaakte kandidaat was Evelien. De volgende som is dan 4+4=8. Het kleinste getal uit deze som is 4, maar die hebben we zojuist gehad, dus het kleinst beschikbare getal is 8. Dat was Ajouad. Gaan we zo doorrekenen dan krijgen we het volgende rijtje:

Wie is de Mol? 2015 - Afvallerstheorie

Volgens deze theorie zouden Margriet, Martine en Chris dus in de finale staan. Ik moet echter zeggen dat ik deze theorie wel erg vergezocht vind, maar wie weet valt Marlijn de komende aflevering wel af 😛

Op het forum van www.wieisdemol.com is er echter een hele andere theorie die weliswaar ook nog wel enigszins vergezocht is, maar tegelijk ook wel zo opvallend is dat ik hem niet zomaar kan negeren. Deze theorie zegt niks over de afvallers, maar zou aan de hand van tweets iets zeggen over wie de mol is. Op het twitteraccount @IkBenDeMol plaatst de mol elke keer voor en na een aflevering een tweet. Nu is er een theorie bedacht die aan de hand van deze tweets zou onthullen wie de mol is. Deze theorie werkt als volgt:

We kijken naar de eerste hoofdletter uit de tweet, deze hoofdletter zetten we om naar een getal (A=1, B=2, …). Is de tweet voor de uitzending geplaatst dan kijken we zoveel posities ná de hoofdletter en pakken we de letter die op die positie staat. Is de tweet echter na de uitzending geplaatst dan kijken we vanaf het eind van de tweet zoveel posities (letters en/of cijfers) terug en pakken we de letter die op die positie staat. Staat daar een getal dan pakken we de eerste letter van dat getal, dus bij een nul de N. Laten we kijken naar de tweet voor de eerste uitzending:

Wie is de Mol? 2015 - Tweet voor aflevering 1

De eerste hoofdletter is een B, dit is de tweede letter van het alfabet, dus kijken we twee posities ná de B, dat is de letter N. Vervolgens kijken we naar de tweet na de eerste uitzending:

Wie is de Mol? 2015 - Tweet na aflevering 1

De eerste hoofdletter is een O, dit is de vijftiende letter van het alfabet, dus kijken we 15 posities voor het einde, dat is de letter G. Alleen bij de tweet voor de aflevering van 15 januari hebben we een probleem:

Wie is de Mol? 2015 - Tweet voor aflevering 3

Hier kunnen we met deze theorie geen letter uit halen. De overige tweets wel, dus krijgen we (tot vandaag) de volgende letters: NGNV?DARAIRT. Als we deze letters in een andere volgorde zetten dan krijgen we:
_ A R G R I _ T
V A N
D _ _
_ _ N _ _ _
Met nog 4 afleveringen en dus 4×2 tweets te gaan zou hier precies de naam Margriet van der Linden kunnen komen te staan…

Zou Margriet dan toch de mol zijn? Laten we eens kijken naar de afleveringstitels die we tot nu toe elke keer aan Rik hebben gekoppeld. Die titels zijn echter net als een horoscoop, je kunt ze op vrijwel iedereen toepassen en dus ook op Margriet:

  1. ‘lezen en schrijven’ – Het zou kunnen zijn dat de Mol de brieven niet alleen heeft geschreven, maar ook één van de brieven heeft gelezen. In dat geval zou de titel op Margriet, Martine, Marlijn en Viktor kunnen slaan.
  2. ‘scheepsrecht’ – De derde kandidaat die tijdens deze aflevering een briefje van de Mol leest is Margriet, driemaal is scheepsrecht…
  3. ‘verraden’ – Tijdens het lasergamen wordt Margriet verraden door Martine doordat ze in de rug wordt geschoten.
  4. ‘M acht’ – Van alle kandidaten wiens naam met een M begint, is de naam Margriet de enige die uit 8 letters bestaat.
  5. ‘schaalvergroting’ – Margriet zegt “de Mol pakt schaal 12”, maar we zien dat ze stemde op het antwoord dat de Mol schaal 11 stemde. Overigens pakte ze zelf schaal 11…
  6. ‘kantelen’ – Zie mijn uitleg hierboven: Margriet wilde een E uitbeelden, als je die kantelt heb je de M van Mol.

Nog iets wat zou kunnen wijzen op Margriet komt uit de opdracht met de getallen en de touwen. De cijfers die (volgens Art) niet genoemd waren zijn: 3-4-7-8-9-12-14-15-19-21. Als we die getallen omzetten naar letters krijg je: C-D-G-H-I-L-N-O-S-U. Husselen we die letters door elkaar dan krijg je het woord “onschuldig”. De betekenis van de bloemennaam “Margriet” is: Onschuld of je maakt me gelukkig

Om toch nog een beetje tunnelvisie te vertonen: Ook Rik deed weer verdacht tijdens deze aflevering. Hij kreeg een brief van de Mol dat hij twee jokers kon kopen. De eerste joker zou 250 euro uit de pot kosten en de tweede 500 euro, samen dus 750 euro. Eerst geeft hij aan dat hij echt geen 750 euro gaat uitgeven voor twee jokers en dat hij er maar eentje wil kopen. Hij laat zich echter wel erg makkelijk door Marlijn ompraten en dat niet alleen, hij wil die tweede joker dan ook maar wat graag aan Marlijn geven. En dat is niet de eerste keer dat hij zo scheutig is met het delen van zijn jokers, wel erg molwaardig…

Ook opvallend was het shirt wat Rik aan had bij de opdracht waarbij ze de auto’s moesten parkeren:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 6 19:35 min

Was dit voorkennis van de Mol?

Voorspelling voor aflevering 7

Tja, wat moet ik nu? Ik vind Rik nog steeds erg verdacht, maar tegelijkertijd kan ik die hints richting Margriet ook niet helemaal negeren… Ik vrees dat ik toch uit mijn tunnel(visie) zal moeten gaan komen. En eigenlijk moet dan ook meteen vrijwel mijn hele voorspelling op de kop, want vorige week heb ik Martine als verliezer aangemerkt, maar de muzikale aanwijzing wijst toch wel erg sterk in haar richting…

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Margriet van der Linden
Margriet van der Linden
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Martine Sandifort
Martine Sandifort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *