Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 5

Wat een ophef afgelopen week. Ik zat er al helemaal klaar voor en wilde net gaan zappen naar Nederland 1 (sorry, ik bedoelde natuurlijk NPO1) toen ik op mijn telefoon een berichtje ontving van nu.nl. Er was iemand de NOS-studio binnengedrongen met een wapen… Het hele pand was ontruimd met als gevolg dat ook de schakelruimte van de NPO was ontruimd en om half negen het bandje van Wie is de Mol? niet kon worden ingestart. (Ironisch genoeg had de dader op Facebook wel WIDM geliked, dus hoe kon hij deze actie op donderdag doen??) En zo konden we dus pas een dag later kijken.

Nou ik zat er vorige week wel enorm naast. Ik had niet alleen de verliezer verkeerd voorspeld, maar ik had ook niet eens de juiste verliezer genoemd in het rijtje van mogelijke verliezers. En om het nog erger te maken viel degene af die ik al vanaf aflevering 1 had genomineerd als verliezer in de finale. Mijn rijtje in de voorspelling zal dus moeten worden aangepast deze week. En hopelijk lukt het me deze keer wel weer om de afvaller juist te voorspellen…

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Chris Zegers
Chris Zegers

Muzikale aanwijzing

Laten we eerst eens kijken naar wat nou wel de juiste uitleg was van de muzikale aanwijzing van vorige week. Zoals gezegd ging het om het nummer “Turn” van de band “Therapy?” en hoorden we de zin:

Barging into the presence of God

Als we die zin nemen en op het laatste woord de titel laten toepassen, dan draaien we het woordje God om en staat er dog. Vrij vertaald wil de zin dan zoveel zeggen als “Ergens naar binnenstormen waar honden zijn”. Tijdens de vierde aflevering leerden we dat Viktor in het verleden een hondenbelastinginspecteur was, de vertaling van de zin is precies wat iemand in dat beroep doet.

Door naar de muzikale aanwijzing van deze week dan maar. Te horen was de zin:

Now I hear them moving, Muffled noises coming through the door, I feel I’m, Crackin’ up.

Dat is een zin uit het nummer “The visitors” van ABBA. De Zweedse titel van dit nummer is “Den första”, wat “de eerste” betekend. In aflevering 5 was Carolina de eerste die twee kaartjes trekt bij het spel “liegen/waarheid”, ook was zij de eerste die haar scherm te zien kreeg tijdens de executie. De eerste kan echter ook slaan op Rik, hij is namelijk als eerste te zien in de leader en was ook de eerste kandidaat die eind vorig jaar bekend werd gemaakt. Het zou ook nog zo kunnen zijn dat Martine in de komende aflevering voor het eerst haar scherm te zien gaat krijgen.

De uitleg die ik echter het meeste kans geef is de volgende: Het nummer “The Visitors” is afkomstig van het gelijknamige album van ABBA. Dit album had de wereldwijde primeur om als allereerste album op het dan splinternieuwe medium, de CD, uitgebracht te worden. CD, dat zijn ook de initialen van Carolina Dijkhuizen…

Afleveringstitel

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 titel

“Schaalvergroting”, de opdracht waarbij ze postpakketten van de ene naar de andere plaats moesten brengen was uiteraard een schaalverkleining. Het was immers Nederland in het klein op een meer uitgezet. Zou het desondanks een hint zijn naar deze opdracht? Het zou kunnen wijzen naar Chris die vanuit het hoofdkantoor iedereen naar de juiste plaatsen moest wijzen. Hij heeft daar een kleine kaart van Nederland en navigeert de rest in een uitvergrootte versie .

Een andere uitleg van deze titel kan gevonden worden bij de opdracht “liegen/waarheid”. Margriet moest zeggen welk antwoord ze de week ervoor in de test had gegeven op de vraag uit welk bakje de mol iets had gepakt. In beeld was te zien dat ze bij die vraag bakje 11 zou hebben ingevuld, dat op zich is al opvallend want dat is het bakje waaruit ze zelf de zwarte vrijstelling had gepakt is zij dus de mol?

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 23:42 minTegen Art zegt ze echter dat ze bakje 12 had aangeklikt. Bakje -> schaal, 11->12 -> vergroting. Hier zou dus sprake kunnen zijn van “schaalvergroting”.

Rik kreeg bij deze opdracht de kaartjes met de getallen 7 en 14. Later hoor je Viktor duidelijk zeggen: “Achter Art zag je een soort raster met 14 vakjes. 7 maal 2 getallen, maakt 14.”. Kortom 7:14 => 1:2, dat is een schaalvergroting.

Een ander schaalvergroting die op Rik slaat heeft te maken met de eerste opdracht. Tijdens deze opdracht zien we een metershoge boeddha:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 05:47 min

Tijdens een gesprek met Marlijn zit Rik in exact dezelfde houding:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 31:15 min

Dat beeld is op deze manier dus een schaalvergroting van Rik.

Wie is de Mol?

Toch nog even terug naar de gijzeling bij de NOS. Het is natuurlijk duidelijk: Rik is de mol. Tarik Z. kwam hier alleen even een bevestiging van halen:

Tarik Z.

Nog even terug naar vorige week, toen keek ik naar de familiefoto’s die in beeld waren geweest om te kijken op welke foto iets interessants te zien zou kunnen zijn geweest. Ik dacht toen dat het mogelijk ging om de foto die linksachter zichtbaar was:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 33:43 min

Op internet is er echter een foto gevonden die in 2010 in datzelfde huis gemaakt is. Daar heeft vervolgens iemand een vergelijking van gemaakt ten opzichte van de foto’s die in aflevering 4 zichtbaar waren:

Wie is de Mol? 2015 - Vergelijking foto's

Hier zouden we dus uit kunnen afleiden dat het om de foto in het midden gaat, deze stond immers niet op de foto uit 2010:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 33:43 min uitvergroot

Veel kan ik hier niet uit opmaken omdat de foto niet scherp genoeg is, maar wat we hier uit kunnen concluderen is dat het geen familiefoto van Carolina is. Zoals ze zelfs immers al zei: “Oh, omdat ik zwart ben?” 😛

Dan deze aflevering, wat is daar gebeurd wat een molactie zou kunnen zijn? Allereerst de eerste opdracht: hier moesten Marlijn en Carolina de rest van deelnemers rondleiden door het gebouw en ze zodanig afleiden dat ze zelf geld óf jokers konden pakken. Ze moesten of alleen voor geld gaan of alleen voor jokers en als één van de andere kandidaten ze zouden betrappen dan was het meteen afgelopen. Om ze te helpen bij de rondleiding kregen ze een paar feiten te horen, zodat ze een basis aan informatie hebben.

Opvallend is dat Marlijn op een bepaald moment bezig is met jokers te pakken uit een collectebak en dat Rik dan vervolgens vlak langs haar loopt, zogenaamd zonder dat hij in de gaten heeft wat ze aan het doen is:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 11:20 min

Later zien we deze twee nog wel met elkaar praten, blijkbaar hebben ze een dealtje gemaakt. Als Rik de mol zou zijn is dit heel slim, hij weet dat ze niet voor het geld gaan dus hoeft hij niks te zeggen om de opdracht te laten mislukken.

Duidelijk is echter wel dat Carolina en Marlijn eigenlijk niet de mol kunnen zijn. Dat ze niet voor het geld maar voor de jokers gaan is nog niet zo veelzeggend, dat doen immers wel meer kandidaten. Wat wel veelzeggend is, is het feit dat ze de ware feiten die ze van Art hebben gekregen ook echt aan de kandidaten hebben verteld. Met deze feiten konden de overige kandidaten weer geld verdienen, als één van hen beide de mol was geweest was het een kleine moeite om deze feiten iets te verdraaien zodat de andere kandidaten de vragen fout zouden beantwoorden.

Tijdens de opdracht “liegen/waarheid” beantwoorden vrijwel alle kandidaten één of meer vragen fout, waardoor de kans dat ze het geld vinden klein wordt. Alleen Chris heeft beide vragen goed beantwoord, komt dat omdat hij weet dat het geld in geen van zijn beide vakjes ligt? Of is hij gewoon niet de mol en gaat hij (net als vorige week) weer voor het geld? Martine heeft als enige beide vragen fout beantwoord, een mollenstreek? Wat aan Martine nog meer opvalt is dat ze tijdens het graven op een gegeven moment besluit om met haar handen te gaan graven:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 5 27:50 minZe graaft dus zoals een mol dat ook zou doen…

Voorspelling voor aflevering 6

Vorige week zei ik al dat ik twijfelde over mijn mol, maar degene die ik toen als tweede verdachte had viel meteen die aflevering af. Ik blijf daarom voorlopig nog maar even op Rik zitten als mol. Als afvaller ga ik zoals gezegd voor Carolina. Blijft de plek van de verliezer nog over die ik opnieuw zal moeten gaan invullen. Het aantal kandidaten hiervoor is flink kleiner geworden: Chris, Martine of Margriet. Dan ga ik denk ik toch maar voor Martine, hoewel Margriet voor mij zelfs nog niet is afgeschreven als mogelijke mol 😛 Hoe dan ook wordt dit voor deze week mijn voorspelling:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Martine Sandifort
Martine Sandifort
Carolina Dijkhuizen
Carolina Dijkhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *