Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 4

Jazeker, voor de derde week op een rij heb ik de afvaller juist voorspeld aan de hand van de muzikale aanwijzing. Nou moet ik natuurlijk niet overmoedig gaan worden, maar voorlopig wil dat wel zeggen dat ik op een gedeelde eerste plaats sta in de Wie is de Mol? Prono op FOK!. Zal het deze week weer lukken? Of wat eigenlijk nog belangrijker is: heb ik de verliezer, winnaar en uiteraard de mol ook juist voorspeld? Die voorspellingen kunnen namelijk nog voor flinke verschuivingen gaan zorgen in de prono…

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Ajouad El Miloudi
Ajouad El Miloudi

MolTalk

Zoals ik vorige week vertelde ben ik naar MolTalk geweest. Na afloop van de aflevering van Wie is de Mol? op televisie zie je altijd nog een aankondiging dat MolTalk direct op internet verder gaat. De (publieks)beelden van deze aankondiging zijn altijd van een week eerder en zo kwam het dus dat ik direct na de aflevering nog even een fractie van een seconde in beeld was 😛

Wie is de Mol? 2105 - Aflevering 4 55:23 min

Niet heel bijzonder, maar er waren mensen die het niet gezien hadden en vroegen of ik een screenshot in dit blog ging plaatsen. Bij deze dus 🙂

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 55:25 min

Muzikale aanwijzing

Afgelopen vrijdag was in de Roodshow op radio 2 weer een muzikale aanwijzing te horen. Deze week hoorden we het nummer “Turn” van de band “Therapy?” en wel de volgende zin uit dat nummer:

Barging into the presence of God

Die zin zou kunnen slaan op Carolina die een rol speelt in de musical Sister Act. De bandnaam zou echter weer een verwijzing kunnen zijn naar Martine die de rol van psychiater Dr. Ellen speelde in de gelijknamige VARA-televisieserie. Ook een andere zin uit dit nummer zou kunnen slaan op Martine:

I know when you lie

Tijdens de laatste aflevering loog Martine over het feit dat zei de zwarte vrijstelling in haar bezit zou hebben en loog ze tegen Rik dat ze deze niet zou inzetten. Ook de titel “Turn” zou hier een verwijzing naar kunnen zijn, Martine die een draai aan het spel geeft door haar leugens. Deze zin zou echter ook op Margriet kunnen slaan die daadwerkelijk de zwarte vrijstelling had en dus wist dat Martine loog.

Toch zou deze muzikale aanwijzing ook een hint naar Chris kunnen zijn. Allereerst de volgende zin uit het nummer:

And I know you’re on your own

Door het vertrek van zijn bondgenoot Ajouad is Chris nu in zijn eentje. Na het vertrek van Ajouad was Chris overduidelijk geëmotioneerd, zo erg dat hij in therapie moet? Verder is het nummer “Turn” afkomstig van het album “Troublegum” welke werd geproduceerd door Chris Sheldon en werd gereleased op 7 februari 1994, de verjaardag van Chris Zegers.

Afleveringstitel

Deze week was er direct iets opvallends te zien aan de afleveringstitel:

Wie is de Mol? - Aflevering 4 titel

Staat daar nou een spatie tussen de ‘M’ en ‘acht’ en staat er dus niet Macht, maar M acht? Is dat opzettelijk of een foutje? Mogelijk zullen we dat nooit met zekerheid weten, want bij Wie is de Mol? geldt nog altijd “Niets is wat het lijkt”. Als we er vanuit gaan dat de spatie er expres is neergezet, dan zou dit een hint naar Margriet kunnen zijn, de M staat dan voor mol of voor de eerste letter van haar naam en de acht staat dan voor de 8 letters uit haar naam. Het zou echter ook op Rik kunnen slaan, waarbij de M wederom staat voor mol en de acht een verwijzing is naar het achtuursjournaal wat Rik presenteert. Of het slaat op Chris die als achtste een kom mocht uitzoeken.

Als de spatie een foutje was dan zouden we dus op zoek moeten naar “macht”. In dat geval zou de titel kunnen verwijzen naar Margriet die met haar zwarte vrijstelling toch enige macht in handen had. Of juist naar Martine die door te claimen dat zij de zwarte vrijstelling had gepakt de rest het gevoel gaf dat zij die macht had, sterker nog: Rik heeft zelfs letterlijk gezegd dat zij daarom de macht heeft.

Een andere opvallende theorie die ik op internet vond ging niet zozeer over de titel, maar wel over wat er in beeld was samen met de titel. We zien zand en een fort. Zou dat een verwijzing zijn naar de achternaam van Martine, namelijk Sandifort?

Wie is de Mol?

Laten we deze keer eens beginnen met kijken wie er niet de mol is aan de hand van de opdrachten. De belangrijkste taak van de mol is om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt. Bij de opdracht waarbij de deelnemers de inhoud van één van de kommen mochten pakken waren er twee deelnemers die geld hebben gepakt: Marlijn en Chris. Bij deze opdracht was het heel simpel om geen geld te pakken, dus zou je er vanuit kunnen gaan dat zij niet de mol zijn. Dan was er ook nog Viktor die de bom vond, op zich is dat niet heel bijzonder. Het feit dat hij dat vrijwillig met de rest deelde terwijl andere deelnemers niet vertelden wat ze hadden gezien is wel opvallend. Voor de mol zou het namelijk fijn zijn als de plek van de bom onbekend blijft, iedereen die de bom vind kan immers geen geld meer verdienen voor de pot.

Ook bij de laatste opdracht, waarbij ze de feestgangers allemaal bij naam moesten kennen kon de mol proberen geld uit de pot te spelen. Na afloop moesten de deelnemers raden hoeveel namen ze goed hadden, als ze dat goed zouden raden dan zouden ze geld verdienen voor de pot. Hadden ze 30 tot 50 namen goed geraden dan zou er 500 euro kunnen worden verdiend, hadden ze er 50 tot 75 goed dan zou er 1000 euro verdiend kunnen worden. Als we er vanuit gaan dat de mol weet hoeveel namen ze goed hebben dan zal hij dus proberen de groep naar het verkeerde antwoord te leiden. Ajouad noemde eerst 30 tot 50, waarop Rik meteen aangaf dat dat ook zijn gevoel was. Viktor leek dat erg veel, maar Ajouad gaf aan dat hij zelfs nog hoger dacht. Uiteindelijk gingen ze stemmen en kozen Margriet, Chris en Ajouad voor het juiste antwoord: 50 tot 75, de meerderheid koos echter voor het foute antwoord 30 tot 50 waardoor er geen geld werd verdiend.

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 44:07 min

Na afloop van deze opdracht deed Art ook nog een opvallende onthulling. Hij vertelde namelijk dat bij de familiefoto’s die in het huis stonden er ook eentje van de mol was. (Een aantal van) deze foto’s is ook in beeld gebracht, dus daar kunnen we naar kijken:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 33:41 min

Je ziet hier iemand een ander de hand schudden en een diploma(?) uitreiken, maar de persoon waar het dus om lijkt te gaan is niet in beeld. Hier schieten we dus niet heel veel mee op… Maar er waren nog meer foto’s in beeld:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 33:43 min

Zo zijn de foto’s niet heel erg duidelijk, maar gelukkig heeft iemand op FOK! er een uitvergroting van gemaakt, zodat we het wat duidelijker kunnen zien:

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 33:43 min uitvergrootNog steeds niet heel erg duidelijk, maar de man op de bovenste foto heeft wel wat weg van Rik of Viktor. En Art heeft niet letterlijk gezegd dat het een foto van de mol was, het zou ook familie van de mol kunnen zijn, dus wellicht is dit een (trouw)foto van de ouders van de mol?

Dan nog even terug naar de eerste opdracht. Dit was weer een opdracht waar er met portofoons werd gewerkt en dat is bij Wie is de Mol? altijd weer het moment dat er van alles mis gaat met de communicatie. Meteen in het begin krijgt het groepje Ajouad (met porto), Rik en Carolina al geen contact met Viktor (met porto) en Marlijn. Rik schreeuwt “Zet dat ding aan” en als hij bij Viktor staat bleek de porto inderdaad uit te staan, verdacht? Later reageert de groep van Rik, Ajouad en Carolina niet als er gevraagd wordt wie er de bijnaam muis heeft. Omdat dat de bijnaam van Rik is kost die foto weer extra tijd doordat ze niet meteen reageren.

Vervolgens komen Rik, Ajouad en Carolina aan bij het eerste gebouw waar een foto gemaakt moet worden. Op de foto moet iedereen met minder dan 2 tatoeages. Carolina heeft er twee en Rik en Ajouad hebben er minder. Rik zegt meteen: dan gaan wij hier samen op de foto. Zou het niet logischer zijn dat de andere kandidaten met minder dan 2 tatoeages hier ook op de foto moeten? Pas als ze hier later door een ander groepje op worden gewezen beseffen ze dit, met als gevolg dat er tijd wordt verloren omdat ze terug moeten naar de locatie. Rik geeft zelfs vlak na het maken van een foto ook nog aan dat Ajouad maar even over de porto moet gaan voorlezen wat de andere locaties zijn waar ze op de foto moeten. Dat kunnen de andere kandidaten toch ook lezen? Dit zorgde er alleen maar voor dat er een tijdje geen communicatie over de porto’s mogelijk was…

Bij een andere locatie moeten alle Parool-lezers op de foto. Chris weet niet zeker wat hij daarover heeft ingevuld en of hij dus wel op de foto moet. Daarom nemen ze twee foto’s waardoor ze uiteindelijk het geld voor deze foto wel verdienen. Chris verdient hiermee dus geld voor de pot, door voor te stellen twee foto’s te maken. De mol zou dit nooit hebben gedaan.

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 4 11:24 min

Op een andere locatie moeten alle kandidaten op de foto die New York als favoriete stad hebben. Over deze foto twijfelt Viktor, dit geeft hij ook openlijk aan de groep aan. Er wordt uiteindelijk maar één foto gemaakt waar Viktor waarschijnlijk ten onrechte bij op staat, hierdoor wordt er met die foto geen geld verdient. Was dit een molactie van Viktor? Hij gaf het wel openlijk aan, dus de rest van de groep had ook kunnen voorstellen meerdere foto’s te maken…

Voorspelling voor aflevering 5

Ik ben een beetje aan het twijfelen geslagen over mijn mol Rik, zo zou Viktor ook kans maken. Maar voorlopig blijft hij toch nog op nummer 1 in mijn lijstje van verdachten staan. Ook wat betreft de afvaller ben ik deze week niet zo zeker van mijn zaak… Ik twijfel tussen Chris en Martine, waarbij ik net iets meer denk dat Chris de afvaller zal zijn.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Chris Zegers
Chris Zegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *