Wie is de Mol? 2015 – Aflevering 1

Je weet pas echt dat een nieuw jaar is begonnen als de eerste aflevering van een nieuw seizoen Wie is de Mol? op TV is geweest. Dit jaar hoefden we daar niet lang op te wachten, want meteen op nieuwjaarsdag was het ’s avonds al weer tijd om voor de TV gekluisterd te zitten.

Net als voorgaande jaren heb ik me voor de eerste aflevering niet echt verdiept in eventuele hints of aanwijzingen. Simpelweg omdat ik er dan nog niet echt in zit (daar heb je toch die mooie TV-beelden voor nodig), maar ook omdat er gewoon nog heel weinig over te zeggen valt. Niet ergens op gebaseerd dus, was dit vooraf mijn lijstje van verdenkingen:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Pieter Derks
Pieter Derks
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Ajouad El Miloudi
Ajouad El Miloudi

Inmiddels zou ik natuurlijk beter moeten weten, iemand van wie ik vooraf denk: dat zou wel eens een leuke mol kunnen zijn, die vliegt er in de eerste of tweede aflevering uit ūüėõ En ja hoor, Pieter had de twijfelachtige eer om als eerste een rood scherm te krijgen in het nieuwe seizoen. Wat lijkt me dat erg, mag je meedoen aan zo’n geweldig spel en nog voordat het goed en wel is begonnen zit je al weer in het vliegtuig terug naar huis…

Of toch niet???

Het zou niet de eerste keer zijn dat een afvaller uit Wie is de Mol? in een latere aflevering weer terugkeerde. In seizoen 5 gebeurde dit voor het eerst toen Gijs Staverman in aflevering 2 een rood scherm kreeg en een aflevering later weer terugkeerde. Ook Richard Groenendijk (seizoen 6), Paul Rabbering (seizoen 7) en Tim Haars (seizoen 13) werden eerst uitgeschakeld en mochten later weer meedoen. Paul Rabbering wist in zijn seizoen uiteindelijk zelfs te winnen.

Direct na de uitschakeling van Pieter waren er geruchten dat hij misschien nog wel terug zou kunnen komen. Waarom? Omdat er op 16 december een Wie is de Mol? special is uitgezonden, waarin beelden te zien waren van het komende seizoen. Hierbij zaten ook beelden van Pieter die (nog) niet te zien waren in aflevering 1. Je ziet eerst Viktor en Rik die in een bus in het mollenboekje van een andere deelnemer aan het lezen zijn. Plots hoor je Viktor zeggen: “Pieter, Pieter komt er aan” en zie je Pieter het hotel (?) uit komen lopen.

Wie is de mol? 2015 e00 47:46 min

Het zou nog zo kunnen zijn dat dit fragment weggeknipt is uit aflevering 1, maar heel aannemelijk is dat niet, aangezien het lezen in andermans mollenboekje wel iets bijzonders is en de makers dit dus maar al te graag in beeld zouden willen brengen.

Muzikale aanwijzing

Ook dit jaar is er weer iedere week een muzikale aanwijzing in de Roodshow van Jan Willem Roodbeen. Deze keer hoorden we het nummer “Kodachrome” van Paul Simon. Heel specifiek horen we de tekst:

If you took all the girls I knew when I was single

Op diverse sites op internet (zoals www.wieisdemol.com en forum.fok.nl) zijn er verschillende verklaringen voor deze muzikale aanwijzing. Allereerst als we kijken naar de tekst die we hoorden. In aflevering 1 was de hotelkamer indeling in duo’s als volgt:¬†Evelien en Carolina, ¬†Chris en Ajouad,¬†Martine en Margriet,¬†Pieter en Rik,¬†Viktor en Marlijn. Nemen we de tekst letterlijk en verwijderen we alle dames, dan blijft Viktor alleen (single) achter. Zou hij de volgende afvaller zijn?

Kijken we echter naar de titel dan valt de hint anders uit te leggen, op wikipedia staat hierover: “Kodachrome was een door Kodak in 1935 ge√Įntroduceerde omkeerfilm”. Tijdens de test van aflevering 1 was de “film” (het gehele beeld) omgekeerd op het moment dat Evelien in beeld was. Bij andere kandidaten stond het mollogo op de laptop wel goed.

Wie is de Mol? 2015 aflevering 1 50:26 min

Daarnaast eindigde het nummer “Kodachrome” dit jaar op plek 1981 in de top 2000 en laat dat nou net het geboortejaar zijn van Evelien…

Tenslotte zou de muzikale aanwijzing ook nog een hint kunnen zijn dat Pieter Derks in aflevering 2 terugkeert. Volgens wikipedia heeft Paul Simon namelijk het volgende gezegd over het nummer:

Simon said that what he had in mind when writing the song was to call it “Going Home”. However, finding this would have been “too conventional”

“Going Home” was dus “too conventional”. Oftewel “naar huis gaan is te gebruikelijk”, zou Pieter dus inderdaad terugkomen? Je kunt het echter ook op een andere manier uitleggen, namelijk dat er deze aflevering niemand naar huis gaat.

Wie is de mol?

Genoeg aanwijzingen dus over wie de afvaller zou kunnen zijn in de komende aflevering. Maar hoe zit het met de hints die moeten leiden naar de mol? Allereerst dat beeld tijdens de test van Evelien, dat zou je ook op een andere manier kunnen uitleggen. Hoewel voor de kijker het mollogo in spiegelbeeld staat zou het op deze manier voor Evelien niet in spiegelbeeld staan en zou zij dus kunnen lezen “de Mol”, een hint dat zij de mol is?

Voor de volgende hint gaan we weer even terug naar de Wie is de mol? special die op 16 december werd uitgezonden. Art Rooijakkers presenteerde deze special vanuit een oude fabriekshal:

Wie is de mol? 2015 - special 49:44 min

13 dagen na de uitzending van de special was één van de kandidaten, Rik Westerlaken, op televisie te zien in het NOS Jaaroverzicht 2014. En waar was dit jaaroverzicht opgenomen?

NOS Jaaroverzicht 2014

Het blijkt de Werkspoorkathedraal in Utrecht te zijn. Is het toeval dat beide programma’s hier zijn opgenomen? Bij Wie is de Mol? is het bijna niet te geloven dat toeval bestaat… Zoveel mogelijke locaties om te filmen, maar beide kiezen ze voor hetzelfde gebouw?

Op www.widm.nl hebben ze nog een andere hint gevonden die zou wijzen naar Rik als de mol. Uit de volgorde waarin de kandidaten bekend zijn gemaakt, menen zij een hint te kunnen afleiden. Het is misschien wat vergezocht, omdat de letters telkens vanaf een willekeurige positie lijken te zijn gekozen, maar toch komt er wel een opvallende zin uit naar voren:

widm.nl Hint Rik is de mol

Tijdens de uitzending zouden er natuurlijk ook hints te vinden moeten zijn. Wat viel op tijdens de opdrachten? Als eerste opdracht moesten de kandidaten op zoek naar Sri Lankanen, waarvan een aantal een envelop met geld hebben en √©√©n persoon twee vrijstellingen heeft. Er werd tijdens deze opdracht geen geld verdiend, maar dat verbaasd mij niks. Voor ons Nederlandser lijken die Sri Lankanen wel heel erg op elkaar, dus probeer dan in zo’n menigte maar eens die paar personen er uit te pikken. Des te opvallender dat het Ajouad wel heel snel lukte om die ene persoon met de vrijstellingen te vinden… Om vervolgens als Art vraagt of er nog geld is gevonden hij ook doodleuk even verklapt dat hij de vrijstellingen heeft gevonden. Gewoon een domme actie of zit daar meer achter?

Vervolgens moeten de kandidaten bij aankomst in het hotel zich verdelen over de kamers en een kamersleutel pakken. Viktor was er als eerste bij om een kamersleutel te pakken, op zich niet heel bijzonder ware het niet dat hij de sleutel pakt die het verst bij hem vandaan lag. En laat nou later blijken dat er in die kamer een brief van de mol lag… Toch kun je je afvragen of de mol zo graag √©√©n van die kamers zou willen? Toch is het daarna wel weer opvallend dat Viktor de jokers in de andere kamer niet kan vinden, terwijl Marlijn ze zo tevoorschijn weet te toveren…

Overigens lag bij de brieven van de mol in de kamers een lotusbloem. Chris speelde in de film “Lotus”.

Dan de opdracht met de camera’s. Een opdracht waarbij er weer met porto’s gewerkt moest worden. De Wie is de Mol? geschiedenis leert ons al dat dit ongetwijfeld voor problemen gaat zorgen en ook dit jaar is dat weer het geval. Enkele opvallende zaken tijdens deze opdracht: Evelien en Martine nemen een verkeerde camera mee. Even later loopt ook Rik met de verkeerde camera en dan valt plots de kabel eruit en weet hij niet hoe hij die weer moet aansluiten. Ajouad loopt duidelijk in beeld een camera omver. Ajouad en Chris zijn alleen op zoek naar rode strepen, terwijl je mag verwachten dat kandidaten altijd in duo’s op zoek gaan om het zo de mol niet t√© makkelijk te maken. Tenslotte zie je vlak nadat de opdracht is afgelopen (en dus mislukt) Ajouad in beeld die overduidelijk een lange neus maakt:

Wie is de Mol? 2015 - aflevering 1 44:19 min

Tijdens de hele aflevering zie je dus best wat opvallende acties van Ajouad. Deze acties komen mij echter toch té opvallend in beeld, waardoor Ajouad volgens mij de mol niet kan zijn. Als het wel echte molacties zouden zijn dan verwacht je die pas in de laatste uitzending van het seizoen te zien en niet nu al.

Titel aflevering

Sinds een paar jaar hebben alle afleveringen een titel en elke keer is dit een aanwijzing naar de mol. De titel van aflevering 1 is:

‘lezen en schrijven’

Wie is de Mol? 2015 - Aflevering 1 titel

Tegen het einde van de aflevering komt Marlijn aan het woord in een biecht en vertelt ze dat ze een “verbondje” heeft met Rik. Beide zijn op hun eigen manier goed om informatie te achterhalen en ze hebben de afspraak dat ze hun informatie delen. Op het moment dat ze dat opbiecht zien we Marlijn en Rik samen in beeld en zie je Rik kijken (lezen) in het molboekje van Marlijn en daarna schrijft (schrijven) hij iets op in zijn eigen boekje. ‘Lezen en schrijven’ dus…

Wie is de Mol? 2015 - aflevering 1 47:18 min

Voorspelling voor aflevering 2

Zoals gezegd vind ik dat er t√© veel opvallende acties van Ajouad in beeld zijn geweest, hij kan dus wat mij betreft niet de mol zijn. De hints naar Rik daarentegen hecht ik wat meer waarde aan, voorlopig is hij daarom mijn mol. Wat betreft de muzikale aanwijzing denk ik dat de uitleg dat Evelien af zal vallen het meest geloofwaardig is, zij is dus mijn afvaller. Dan blijven de winaar en verliezer over, hier zijn nooit hints naar, dus dat blijft gokken. Dat Marlijn een verbondje claimt te hebben met mijn mol is gevaarlijk voor haar, maar aangezien Rik dat nog niet heeft bevestigd gun ik haar nog even het voordeel van de twijfel (of komt dat omdat ik haar wel leuk vind in “Danni Lowinski”? ūüėõ ).

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Rik van de Westelaken
Rik van de Westelaken
Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg
Viktor Brand
Viktor Brand
Evelien Bosch
Evelien Bosch

Hopelijk weet ik komende week meer info te vinden waarmee ik de winnaar en verliezer beter kan inschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *