[Spoileralert] Wie is de Mol? 2014 – Aflevering 8

Deze week werden er ontzettend veel mensen keihard geconfronteerd met het feit dat ze al wekenlang in een enorme moltunnel zaten. Zelfs diverse media waren er van overtuigd dat ze wisten wie de mol was, maar ook zij kwamen bedrogen uit. Uiteraard neemt dit niet weg dat ook ik nog steeds aan tunnelvisie kan lijden 😛 Sterker nog, mijn voorspelling blijkt vanaf aflevering 1 in ieder geval al deels onjuist te zijn:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Tygo Gernandt
Tygo Gernandt

Ik heb namelijk Jan-Willem al die tijd als verliezend finalist in mijn lijstje gehad. Zijn rode scherm betekende echter definitief dat hij de finale niet eens zal halen, geen lompe nepkin die daar nu nog iets aan zal kunnen veranderen.

Muzikale aanwijzing

De muzikale aanwijzing van vorige week bleek niks te maken te hebben met de tekst van het nummer. Dus ook de zin “I just couldn’t stop staring at him” verwees niet naar de afvaller. Nee, de hint die hieruit af te leiden was, was de achternaam van de zangeres: Modja. Jan-Willem stemde achtereenvolgens op Maurice, Owen, Daphne, Jennifer en Aaf: M-O-D-J-A.

Deze week moeten we de hint halen uit het nummer “Formidable” van Stromae. Concreet hoorden we de volgende tekst:

m’pourriez vu hier,
Où j’étais,
Formidable, formidable,
Tu étais formidable, j’étais fort minable

Als we dat vertalen horen we het volgende:

u had me eerder moeten zien,
toen ik
Geweldig, geweldig was
Jij was geweldig, ik was rampzalig

Had iemand iemand anders eerder moeten zien? Zou dit slaan op de opdracht waar Freek ongezien bij Art moest komen en hem dat ook lukte? Of moeten we toch net als vorige week ergens anders naar kijken?

Het album waar “Formidable” op staat heet “Racine carrée”, wat Frans is voor wortelteken. Een wortelteken gebruik je als je aan het rekenen bent. Dit zou een hint kunnen zijn naar Sofie, zij is een van de de presentatoren van het KRO programma De Rekenkamer. En ook was ze presentatrice bij het KRO programma Eureka, zoals de KRO het zelf omschrijft: “In het nieuwe KRO programma Eureka neemt wiskundewonder Ionica Smeets presentatrice Sofie van den Enk mee op ontdekkingsreis en samen gaan ze op zoek naar wiskundige antwoorden op lastige vragen”.

Opvallender is misschien nog wel de naam Stromae. Stromae is verlan voor maestro. Verlan is volgens wikipedia: “een populaire Franse spraakkunst die vooral onder de jeugd wordt gebruikt. Het bestaat uit een bepaald soort woordspelingen waarbij de lettergrepen worden verwisseld van plaats zodat er een geheel ander woord uitkomt.”. Als we deze techniek gaan toepassen op de namen van de overgebleven deelnemers dan komt daar bij twee namen niet veel nuttigs uit: Sofie -> Fieso en bij Freek kunnen er niet eens lettergrepen worden verwisseld.

Kijken we echter naar Susan en Tygo dan komt er iets uit waar we wat mee zouden kunnen: Susan wordt Sansu, “sans su” wat Frans is voor “zonder Su”, een hint naar dat de finale zonder Susan zal plaatsvinden? En bij Tygo wordt het Goty, “go ty” oftewel Ga Tygo?

Op basis van alleen deze bevindingen zou ik gaan voor Sofie als afvaller (hoewel ik helemaal niet wil dat Sofie afvalt 🙁 😛 ), maar zoals ik na aflevering 2 al vermeldde is door een paar Nederlanders op hun reisblog vermeld dat ze de filmcrew van Wie is de Mol? hadden gezien en dat ze hadden gezien dat Tygo nog voor de finale naar huis werd gestuurd. Aangezien volgende week de finale al is, zou Tygo dus deze week af moeten vallen. Dat feit en de hint Goty samen maken dat ik toch voor Tygo ga als afvaller.

Mijn mol

De aflevering van deze week heette “de lachende derde”:

de lachende derde

Tijdens het spel ‘5 op een rij’ worden de kandidaten één voor één uitgeschakeld omdat er met hun kleur 5 op een rij is gemaakt. Als eerste viel Jan-Willem af, gevolgd door Sofie. De derde die afviel was Susan. Deed ze dat expres? Ze had het immers kunnen voorkomen… Was zij de lachende derde? De mol heeft immers de finalevrijstelling niet nodig. Sterker nog voor de mol is het handiger om die vrijstelling niet te winnen.

Allereerst omdat de mol dan tijdens de eilandraad mag stemmen wie de vrijstelling krijgt, dat is belangrijk want door zijn uiterlijk valt Freek namelijk minder op tussen de Filipino’s. Immers bij de ‘vossenjacht’-opdracht moeten de kandidaten Freek zien te vinden, lukt hen dat niet dan houd Freek zijn vrijstelling, maar belangrijker nog: dan komt er geen geld in de pot. Nog een reden voor de mol om de vrijstelling niet te willen: dan kun je namelijk voorkomen dat er geld in de pot komt, door de winnaar van de vrijstelling niet te vinden.

Nog een opvallend feit tijdens ‘5 op een rij’ is het feit dat de kleur die bij Susan hoorde, de kleur groen was. Dit is de kleur van de mol, immers het logo van Wie is de Mol? is een groene vingerafdruk en de mol is de enige die altijd een groen scherm krijgt.

Verder is het opvallend dat alleen op de groene schijven de tekst ‘de Mol’ heel duidelijk leesbaar is:

Freek de Mol?

Hoewel ik al de hele tijd op Susan zit als mol en daar ook eigenlijk niet van af wil wijken, toch een opvallend feitje over de vossenjacht-opdracht: Al vrij snel zat Jan-Willem onder/achter een vrachtwagen vanaf waar hij (zoals hij aangaf) direct zicht had op Art:

Op het moment dat we Freek aan zien komen lopen bij Art komt diezelfde vrachtwagen ook in beeld, maar we zien geen Jan-Willem:

Ook de rode container en de motor die er eerder stonden zijn ineens verdwenen. Is Freek dan toch de mol en is hij hier geholpen door de regie? Hebben ze dit fragment al eerder opgenomen en hadden de kandidaten geen enkele kans om Freek te pakken? Zodra Freek veilig binnen is loopt Art naar Jan-Willem toe en blijkt hij wel weer achter de vrachtwagen te zitten. Ook de container en de motor staan er weer:

Als Freek hier inderdaad is geholpen en dit dus al eerder was opgenomen, dan zou ik dat heel flauw vinden. Uiteraard wordt de mol geholpen door de regie, maar de kandidaten moeten nog wel enige kans maken, als dit inderdaad eerder is opgenomen dan sloeg de hele opdracht dus nergens op…

Voorspelling voor aflevering 9

Ik hoop maar dat er een andere logische verklaring is voor het tijdelijk ‘verdwijnen’ van Jan-Willem, een container én een motor. Omdat ik dit een té flauwe actie zou vinden, blijf ik gewoon op Susan als mol en is dit mijn voorspelling voor de komende aflevering:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Freek Bartels
Freek Bartels
Tygo Gernandt
Tygo Gernandt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *