[Spoileralert] Wie is de Mol? 2014 – Aflevering 7

Het was me het wie-is-de-mol-weekje wel, het begon met aflevering 7 met een toch wel verrassend plot. Maar later in de week werd ook de mol nog eens ontmaskerd! Hoewel ontmaskerd? Bij Wie is de Mol? geldt nog altijd de regel: “Niets is wat het lijkt”, dus laten we niet te hard van stapel lopen. Dit was mijn voorspelling voor deze aflevering:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Tygo Gernandt
Tygo Gernandt

Het verrassende plot was dus, dat er niemand naar huis ging. Wil dat zeggen dat er vanavond twee mensen naar huis worden gestuurd? Of krijgen we voor de tweede keer in de Wie is de Mol? geschiedenis een finale met 4 personen?

Muzikale aanwijzing

De muzikale aanwijzing van vorige week had niks te maken met de tekst of de titel van het nummer en ook niet met de naam van de band. De juiste uitleg was dat het nummer “Donker hart” de vijfde single van het zevende album van BLØF was. Wat dus moest aangeven dat er in aflevering 7 in totaal 5 kandidaten door zouden gaan.

Deze week hoorden we de volgende tekst:

On my mind,
In my bed,
I just couldn’t stop staring at him.

Het nummer “French Cancan (Monsieur Sainte Nitouche)” van Inna Modja.

Het meest opvallende hieraan is natuurlijk wel de zin “I just couldn’t stop staring at him”, dat deed mij direct denken aan een fragment uit de laatste aflevering:

Zou dat dan betekenen dat Sofie er uit vliegt deze aflevering? 🙁 Dat zou ik wel erg jammer vinden, ik had haar natuurlijk al de hele tijd als winnaar aangewezen, maar ik vind haar ook wel de leukste kandidaat . Ik hoop dat deze muzikale aanwijzing toch echt iets anders betekend…

Er is nog hoop, want ook Jan-Willem maakte een opmerking over het aan blijven kijken van Art. Hij noemde het heel spannend. Het zou dus ook zo maar kunnen dat Jan-Willem de volgende afvaller is. Hoewel de titel het woordje Cancan bevat, tweemaal “can”, misschien dus twee afvallers?

De achternaam van de zangeres is Modja, volgens wikipedia betekend dat “bad, not good”. Tygo is duidelijk de ‘badboy’ van het stel. Hij stal eerder al een envelop, een slechte en zeker niet goede actie. Hij zou dus ook nog steeds af kunnen vallen. Hoewel ik deze aanwijzing niet heel sterk vind, wil ik gewoon niet dat Sofie er uit vliegt, dus blijf ik toch nog bij Tygo als afvaller 😛

Follow the money

Een veelgebruikte tactiek bij het ontmaskeren van de mol is ‘Follow the money’. Kijk welke kandidaat veel geld (of juist heel weinig) binnen brengt. De mol heeft immers als doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden. Iemand die veel geld binnen brengt zal dus niet snel de mol zijn. Hoewel ook hiervoor geldt: ‘Niets is wat het lijkt’. In het verleden hebben we immers al eens gezien dat de mol de ene aflevering veel geld binnen haalde, maar dat een aflevering later de pot leeggespeeld werd.

Aflevering 7 was in ieder geval erg opvallend. Er is tijdens deze aflevering in totaal 2250 euro binnengehaald, 2000 bij de windmolensopdracht en 250 bij de topito-opdracht. En wie heeft al dit geld weten binnen te slepen? Degene die op internet de hoofdkandidaat voor de mol lijkt te zijn: Jan-Willem.

Had hij dit kunnen voorkomen? Jazeker! Hij was de enige die het toekomstfilmpje over de windmolens had gezien, er waren slechts 5 van de 20 windmolens weggespeeld en er waren slechts 3 kandidaten die een windmolen mochten beklimmen. 3 kandidaten om uit 15 windmolens te kiezen, een erg kleine kans dus dat de juiste zou worden gekozen als Jan-Willem zijn mond had gehouden over het filmpje. Bij de topito-opdracht was het helemaal makkelijk geweest om geen volledige topo bij elkaar te verzamelen, er waren ook slechts 2 mensen die dat voor elkaar kregen.

Lompe nepkin

Is Jan-Willem dan zeker niet de mol? Zoals al eerder gezegd is niets zeker bij Wie is de Mol?. Sterker nog: er is deze week een onthulling geweest die toch heel sterk er op zou wijzen dat Jan-Willem wel degelijk de mol is. Tijdens zijn radio-uitzending vertelde hij dat hij vond dat Sarah Jessica Parker een lompe nepkin had. Zijn collega’s die het programma ‘De staat van Stasse’ maken vonden dat een vreemde uitspraak en zijn het fragment gaan bestuderen. Uiteindelijk besloten ze de uitspraak eens achteruit af te spelen. En wat bleek? Als je dat deed dan hoorde je Jan-Willem zeggen: “Ik ben de mol”. Luister hier het fragment uit ‘De staat van Stasse’.

Ik kan niet ontkennen dat dit een opvallende uitspraak en vondst is. Sterker nog, ik vertrouwde het niet helemaal omdat het collega’s van Jan-Willem zijn en het dus ook best een grap zou kunnen zijn. Maar ik heb de bewuste uitspraak ook eens omgedraaid en hoor inderdaad ook duidelijk “Ik ben de mol”. Toch vind ik het verdacht, nog nooit eerder zijn er zulke hints buiten de afleveringen van Wie is de Mol? gegeven.

Mijn mol

Ga ik nu switchen naar Jan-Willem als mol? Nee. Zoals gezegd vertrouw ik het niet helemaal en zou ik het raar vinden als ze ineens zulke aanwijzingen buiten de aflevering gaan geven. Ik hecht dan toch meer waarde aan de “Follow the money” tactiek. Daaruit blijkt dus al dat Jan-Willem de mol niet zou zijn, maar hoe zit dat dan met Susan?

Bij de windmolens-opdracht was Jan-Willem haar voor met de keuze van de windmolen. Hier kon ze dus niet voorkomen dat het geld binnen werd gehaald. Wel mocht ze nog een andere windmolen in, maar ja als je toch al weet dat dat nutteloos is, waarom zou je dan helemaal naar boven klimmen? 😉 Dat heeft ze dus ook niet gedaan, hoewel haar angst ook best echt had kunnen zijn.

De volgende opdracht, de vingerafdruk-opdracht, kreeg ze de sleutelpositie in haar schoot geworpen. Zonder dat ze er moeite voor hoefde te doen, mocht zij bij de windroos blijven staan en had ze dus de beslissende positie bij het aanwijzen van de juiste vingerafdruk. Helaas wees ze de verkeerde aan en zo hield ze 2000 euro uit de pot.

Bij de topito-opdracht kreeg ze al snel een meerderheid aan oranje topito’s in handen. De enige kleur waarvan vooraf niet duidelijk was wat dit op zou leveren. Vervolgens lukte het haar om de volledige oranje topo bij elkaar te ruilen en kreeg ze van Art de keuze tussen 2000 euro in de pot, of iedereen door naar de volgende aflevering. Ze koos voor het laatste en hield op die manier weer 2000 euro uit de pot.

In totaal hield ze dus bijna tweederde van het te verdienen geld uit de pot. Dat is op zich al opvallend, maar als we dan het dagboek van de mol van deze aflevering er bij pakken dan vallen nog een aantal dingen op:

Als mol worden je sommige dingen in de schoot geworpen

Ze kreeg de sleutelpositie bij de tweede opdracht in haar schoot geworpen.

Daar staat tegenover dat de groep, of sommige kandidaten, rechtstreeks op het geld afkoersen.

Het mooie is dat er in beide gevallen geen houden meer aan is. Jammer is wel dat dit toch nog geld oplevert…

Jan-Willem koerste bij de windmolens-opdracht rechtstreeks op het geld af, doordat hij eerder een windmolen koos kon Susan niet meer voorkomen dat hij zo geld binnen haalde.

Tweederde van het geld kwam niet in de pot én ik heb weer stiekem m’n werk kunnen doen.

Zoals gezegd heeft Susan voorkomen dat tweederde van het geld in de pot kwam.

Als ik de laatste stand van follow the money uit Tunnelvisie mag geloven heeft Susan zelfs het minste geld van alle kandidaten binnengehaald. Maar ik ben het niet helemaal eens met hun berekening, de ene keer delen ze het geld wel door alle kandidaten die er aan hebben bijgedragen en de andere keer zetten ze bij alle kandidaten het volledige bedrag. Als je wel constant het bedrag verdeeld over de kandidaten die er aan hebben bijgedragen staat Susan op een gedeelde tweede plaats met Sofie:

Afl 1 Afl 2 Afl 3 Afl 4 Afl 5 Afl 6 Afl 7 Afl 8 Afl 9 Afl 10 Totaal per deelnemer
Aaf 125 193,75 357,14 729,17 1405,06
Daphne 125 193,75 318,75
Freek 500 125 193,75 407,14 729,17 1955,06
Jan-Willem 125 193,75 407,14 416,67 2250 3392,56
Jennifer 200 250 125 193,75 407,14 1175,89
Maurice 0
Owen 500 500
Sofie 250 125 193,75 357,14 729,17 1655,06
Susan 200 125 193,75 407,14 729,17 1655,06
Tygo 500 125 193,75 407,14 416,67 1642,56
Totaal per aflevering: 400 2000 1000 1550 2750 3750 2250 0 0 0

Voorspelling voor aflevering 8

Hoewel ik nu toch wel heel erg twijfel over de afvaller van deze week, het zou mij niks verbazen als er twee afvallers zijn en Sofie en Jan-Willem de afvaller zijn, blijf ik toch bij mijn voorspelling van vorige week:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Tygo Gernandt
Tygo Gernandt

Na vanavond zullen we weten of mijn voorspelling van winnaar en verliezer al die weken verkeerd is geweest, of dat het toch nog steeds kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *