[Spoileralert] Wie is de Mol? 2014 – Aflevering 4

Na vier afleveringen is er in ieder geval één ding heel duidelijk: ik ben niet goed in het voorspellen van de afvaller 😛

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius

Gelukkig staat daar tegenover dat het nog niet eerder is voorgekomen (sinds ik Wie is de Mol? volg) dat mijn mol nog zolang in het spel zat. Voorgaande jaren had ik tot en met aflevering 4 toch al minimaal één ker (en soms zelfs vaker) moeten switchen van mol. Zou ik het deze keer dan toch goed hebben?

Social media analyse

Tot nu toe voorspelde Buzzcapture dat Maurice zou afvallen, dat Aaf uiterlijk aflevering 5 zou afvallen, dat Tygo de finale niet haalt, maar echter pas op de Filipijnen zal afvallen en vorige week kwamen ze met het nieuws dat Jan-Willem de finale wel haalt. Ook deze week komen ze weer met een analyse en voor het eerst is het er eentje waar ik niet blij mee ben.

Ze voorspellen namelijk dat Sofie (die ik tot nu toe als winnaar heb aangewezen) de finale niet zal halen. Deze voorspelling doen ze op basis van twittergedrag. Hoewel Sofie gedurende de hele opnameperiode van Wie is de Mol? is blijven twitteren, was dat tot nu toe genegeerd omdat deze tweets waren ingepland met het programma Hootsuite. Op 23 mei reageerde ze echter op een tweet die aan haar was gericht. Het tijdstip waarop ze reageerde kwam echter overeen met 18:17 lokale tijd op de Filipijnen, het zou dus mogelijk zijn dat ze wel internettoegang hebben en dat ze ’s avonds even heeft gereageerd. Bijna een week later op 29 mei reageert ze echter om 5 uur ’s nachts, het is dus waarschijnlijker dat ze terug was in Nederland en dus om 23:00 uur Nederlandse tijd. Het lijkt er dus helaas op dat Sofie de finale niet gaat halen 🙁

Muzikale aanwijzing

Voorlopig kan ik gelukkig nog gewoon in mijn tunnelvisie blijven zitten. Er is nog geen aanwijzing dat Susan voor de finale zal gaan afvallen. Hoewel? Is dat wel zo? De muzikale aanwijzing voor de afvaller van deze week is: “Take The Money And Run” van The Steve Miller Band.  Deze aanwijzing zou op een aantal manieren kunnen worden uitgelegd: als we eerst kijken naar de titel, die zou kunnen slaan op de mensen die bij de onderhandelingsopdracht van aflevering 4 (de helft van het) geld hebben gepakt na het ruilen. Susan had de ene helft en ruilde deze met Daphne. Aangezien Daphne al is afgevallen kan dit niet op haar slaan. Blijft de andere helft van het geld over, die had Freek en hij ruilde dit met Sofie. Zou Sofie dan deze week al afvallen?

Op www.wieisdemol.net hebben ze echter nog een andere theorie: Er bestaat een demo van dit nummer, waarbij dezelfde tekst op de muziek van een ander nummer (The Joker) wordt gezongen. De demo werd “Take the joker and run” genoemd. Er zijn meerdere mensen die tijdens de onderhandelingsopdracht jokers hebben verdiend. Er is echter maar één iemand die slechts één joker heeft verdiend: Aaf. Susan verdiende echter 2 jokers, maar hield er ook maar eentje over, omdat ze er één aan Daphne weggaf. Volgens deze theorie zou dus Aaf of Susan af kunnen vallen.

Als ik dan moet kiezen tussen Sofie, Aaf of Susan, dan is Susan mijn mol, dus die valt niet af. Sofie vind ik te leuk om af te laten vallen (goed argument 😛 ), blijft Aaf dus over. Dit is bovendien de laatste week dat ze zou kunnen afvallen volgens de redenatie van Buzzcapture.

Mijn mol

Zijn er dan nog hints te vinden die mijn mol aanwijzen als dé mol? Jazeker! Neem de roltrappenopdracht waarbij er 20 woorden moeten worden doorgegeven. De meeste woorden gaan verloren bij Tygo (6 woorden) en Susan (5 woorden). Alle woorden die bij Susan verloren gingen hadden uiteindelijk ingevuld moeten worden en geld op kunnen leveren. Daarnaast roept Susan bij de letter O ineens het woord opium. Op www.wieisdemol2014.nl zien ze daar ook een hint in, als je ‘pium’ vertaalt naar het Chinees dan zou dat klinken als ‘Susan’. Eerlijk gezegd vond ik de 4 3 vertaling duidelijker klinken als Susan dan ‘pium’.

Dan de onderhandelingsopdracht: de mol weet natuurlijk in welke enveloppen het geld zit en heeft maar één doel: zorgen dat het geld verloren gaat. Jokers en vrijstellingen zijn immers voor de mol niet interessant. Susan en Freek hadden de enveloppen met geld en ruilden niet met elkaar. Sterker nog: de verdiende jokers deelde Susan met Daphne, een typische molactie.

Tenslotte is er tot nu toe in elke aflevering wel minimaal één keer iemand in beeld geweest die een foto maakte en waar de regie ook het sluitergeluid van een fototoestel onder heeft gemonteerd. Met name dat geluid doet vermoeden dat dit een aanwijzing is, maar hoe link je dit aan één van de kandidaten? Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar de hobbies van kandidaten, maar helaas kon ik geen aanwijzing vinden dat er een kandidaat is die iets met fotografie heeft. Totdat Xandra Maan ineens met de volgende quote kwam:

,,Ik kom graag bij Foam, het museum voor fotografie aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het is heel inspirerend om te zien wat fotografen weten vast te leggen. Er is nu een mooie tentoonstelling met portretten van David Bowie. Het voelt als een grote rijkdom om zo veel cultuur om me heen te hebben.’’

Een quote van Susan Visser over haar weekend in de IJmuider Courant en het Haarlems Dagblad.

Overigens kun je het ook nog anders uitleggen: de hint wijst duidelijk naar fotografie. Volgens Wikipedia:

Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht

Dit zou dan weer kunnen wijzen naar mijn mol nummer 2: Jan-Willem. In aflevering 1 was hij immers degene die letterlijk ging schrijven met licht:

Voorspelling voor aflevering 5

Ik blijf nog even koppig en wijs toch ook deze keer weer Aaf aan als afvaller (is dit ‘wishful thinking’? Nee, dan had ik Tygo wel af laten vallen). Over Sofie als winnaar ben ik door Buzzcapture toch wel gaan twijfelen, maar aangezien ik op dit moment nog geen nieuwe kandidaat heb voor de winst laat ik alles nog even ongewijzigd:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius

Hopelijk valt er dan deze aflevering niet wéér één van mijn favoriete deelnemers af (ik baalde wel een beetje toen Owen en Daphne afvielen). Als het niet Aaf is, laat dan Tygo maar afvallen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *