[Spoileralert] Wie is de Mol? 2014 – Aflevering 3

Voor de tweede keer op een rij had ik mijn voorspelling dat Aaf zou afvallen fout. Maar het is ook niet zo dat mijn mol, winnaar of verliezer is afgevallen, dus die voorspelling is nog steeds mogelijk:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius

Moet ik deze nog bijstellen naar aanleiding van aflevering 3 of kan hij gewoon zo blijven?

Afleveringstitel

Laten we eerst eens kijken naar de titel van de aflevering: “Een zware keuze”. Na aflevering 1 gaf ik al aan dat er mogelijk iets met de eerste letters van elke titel gedaan zou kunnen worden. Op dat moment wisten we de titel van aflevering 1 en 2 en die van de voorbeschouwing. Daarmee hadden we de letters S, V en N. Tot op dat moment kon daar nog Susan Visser van gemaakt worden. Nu hebben we de E, die theorie is dus nog steeds mogelijk: S…n V…e.

Laten we verder nog even naar aflevering 3 kijken om te zien op wie deze titel zou kunnen slaan. Dan hebben we opdracht 1, waarbij ze kunnen kiezen tussen een lichte koffer of een zware tas, die ze dan de hele opdracht mee moeten sjouwen: Sofie, Susan en Tygo willen alledrie voor de zware tas gaan. Uiteindelijk kiest het team van Susan, Tygo en Jennifer ook daadwerkelijk voor de zware tas. Tijdens de discussie die daartoe leidde zegt Susan: “Ja, maar we gaan voor het geld he jongens…”, maar wie zegt dat de zware tas daadwerkelijk het meeste geld oplevert. Helaas zullen we dat nooit zeker weten.

Bij de tweede opdracht is er ook weer een ‘zware keuze’, er wordt namelijk voor gekozen om niet de lichtste persoon maar om de zwaardere Aaf voorop de boot te zetten. Tijdens het drakenbootvaren is het juist verstandiger om voorin de boot niet te veel gewicht te hebben, omdat je dan meer weerstand hebt en dus minder snel vooruit komt. Verder is het Susan die bij de executie tot twee keer toe de zware keuze moet maken wie van het andere duo zijn scherm te zien krijgt. Hoewel ook Aaf en Daphne een keer moeten kiezen heeft Susan het daar dus het zwaarste.

Social Media analyse

Ook deze week heeft het bedrijf Buzzcapture weer een analyse van social media activiteit van Wie is de Mol? deelnemers op haar blog geplaatst. Deze keer voorspellen ze net als vorige week niet wie de komende afvaller zal zijn, maar besteden ze aandacht aan het feit dat Jan-Willem een tweet die hij vier dagen na terugkomst in Nederland plaatste en even later weer verwijderde. “Vier weken weg eist toch zijn tol :-)”. Wat hieruit lijkt af te leiden is dat hij in ieder geval tot het eind van de opnames van het programma in het spel heeft gezeten. Je zou ook kunnen denken dat het woordje ’tol’ een verwijzing is naar de mol van vorig jaar, Kees Tol. Dat laatste lijkt mij wat vergezocht, maar je weet het maar nooit… Hoe dan ook stond Jan-Willem al in mijn lijstje voor de finale en daar zal hij nu dus ook niet heel snel meer uit gaan.

Mijn mol

Noem het tunnelvisie, maar ik blijf vasthouden aan Susan Visser als de mol. Deze week geen heel sterke hints in haar richting, maar toch nog wel wat licht verdachte acties. Zo was Susan de enige die moeite had om Aaf te verstaan over de telefoon, dat is zo’n typische actie om de tijd te rekken, maar misschien juist ook wel té opvallend.

Dan de cijfers 4 en 3 die al eerder ter sprake zijn gekomen. Zoals ik vorige week aangaf is het zo dat als je ze door Google Translate laat vertalen naar het Chinees dat ze dan klinken als ‘Su’ en ‘San’. Ook deze week kwamen deze cijfers weer terug en wel in een biecht van Jan-Willem. Op een bepaald moment noemt hij deze cijfers heel duidelijk en beeld ze ook nog even uit met zijn vingers: “De vierde executie 

in drie afleveringen”

Nou zou het natuurlijk vreemd zijn als hij die hint geeft, maar het is voor de redactie natuurlijk wel erg makkelijk om juist dat gedeelte van de biecht uit te kiezen om te tonen.

Sofie de mol?

Na de drakenboot-opdracht waren er op internet ook een hoop mensen die Sofie beschuldigden van de mol te zijn. Zij zou tijdens het roeien niet heel fanatiek hebben meegeroeid, de peddel niet diep in het water hebben gestoken en af en toe zelfs zijn gestopt. Ik heb de beelden nog eens terug gekeken en moet eerlijk zeggen dat ik het nog wel mee vind vallen. Ik zelf meerdere keren meegedaan aan drakenbootraces en kan een aantal logische verklaringen vinden voor Sofie’s ‘gedrag’. Allereerst zat ze alleen op een bankje en moest ze voor het evenwicht van de boot dus in het midden zitten, zoals je hier kunt zien:

Ik kan je vertellen: als je in het midden zit is het heel lastig om echt fanatiek mee te roeien en je peddel diep in het water te steken. Dat lukt simpelweg niet en al helemaal niet als je zulke korte armen als Sofie hebt. Dan blijft alleen nog het stoppen met roeien over, wat ze volgens mij één keer heeft gedaan. Als je op een gegeven moment het ritme van de rest even kwijt raakt kun je twee dingen doen: doorgaan in je eigen ritme, maar dan raak je op een gegeven moment ongetwijfeld de roeispaan van een ander en verstoor je het totale ritme daarmee nog meer. Wat je beter kunt doen is wat Sofie deed: even stoppen met roeien, zodat je het tempo van de rest weer kunt oppakken.

Voorspelling voor aflevering 4

Voorlopig wijzig ik niks aan mijn voorspelling en laat ik Aaf ook weer als afvaller staan. Dat is mede vanwege de muzikale hint voor de afvaller die in de Roodshow te horen was: Het nummer “Be near” van ABC. ABC zijn de initialen van Aaf Brandt Corstius.

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius

Als Aaf deze week weer niet afvalt dan moet ik toch alle ‘hints’ nog eens goed gaan herzien 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *