[Spoileralert] Wie is de Mol? 2014 – Aflevering 1

Alweer een week geleden was de eerste aflevering van Wie is de Mol? 2014, voordat de nieuwe aflevering vanavond op televisie komt nog even evaluatie van aflevering 1.

Voordat het seizoen van start ging had ik me nog niet heel erg verdiept in eventuele hints en aanwijzingen naar wie dit jaar de mol is en wie de eventuele eerste afvaller zou zijn. Daarom puur op basis van mijn gevoel was dit mijn lijstje voorafgaand aan aflevering 1:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Owen Schumacher
Owen Schumacher
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen

Nu na aflevering 1 kunnen we in ieder geval concluderen dat ik er naast zat met de afvaller: niet Jan-Willem Roodbeen, maar Maurice Lede is afgevallen. Als ik me trouwens echt volledig door mijn gevoel had laten leiden dan had ik Tygo Gernandt als afvaller aangemerkt, puur omdat ik hoop dat hij er snel uit vliegt omdat ik me echt aan hem erger.

Maar goed, op naar aflevering 2: er zijn nog 9 mensen in de race om de mol te zijn, maar ook om de winnaar te zijn. Wat dat betreft zou mijn lijstje mol/winnaar/verliezer nog steeds kunnen. Toch zal ik daar nu al meteen flink wat in wijzigen, dat allemaal vanwege hints die er verborgen (leken te) zitten in aflevering 1, maar ook door een analyse van social media gedrag in de periode van de opnames.

Social media analyse

Vlak voor aflevering 1 publiceerde Buzzcapture een analyse van social media gedrag van de deelnemers van Wie is de Mol? en wees aan de hand van die analyse (zo bleek later) de juiste afvaller aan voor die aflevering, namelijk Maurice Lede. Aan de hand van social media heeft Buzzcapture vastgesteld dat de opnames voor het programma tussen 13 mei en 6 juni hebben plaatsgevonden. Maurice was de eerste van de kandidaten die op social media weer actief werd en wel op 20 mei.

Ook vandaag heeft Buzzcapture weer de resultaten van een onderzoek gepubliceerd en ook deze keer wijzen zij een afvaller aan. Dit keer zou Aaf Brandt Corstius de afvaller zijn. Dat is gebaseerd op het feit dat er op 24 mei een column van haar is verschenen in de Volkskrant. Nou zou zo’n column al eerder kunnen zijn geschreven, ware het niet dat in het stuk bronnen worden aangehaald die pas na de start van de opnames zijn verschenen, zo refereert ze aan een tweet van 19 mei. De enige manier hoe dat zou kunnen is als Aaf ergens tussen 19 mei en 24 mei uitgebreid toegang heeft gehad tot internet. Deelnemers aan Wie is de Mol hebben normaal gesproken geen toegang tot internet, dus kan er niks anders worden geconcludeerd dan dat Aaf de tweede afvaller is.

Het enige waardoor ik nog een klein beetje twijfel is de muzikale aanwijzing die iedere week in de Roodshow te horen is. Die aanwijzing slaat op de volgende afvaller. Deze week was dat David Bowie met Changes. Op diverse fora (zoals wieisdemol.com, widm.nl, wieisdemol2014.nl  en fok.nl) zijn er theorieën over op welke deelnemer dit zou kunnen slaan. Geen van die theorieën wijst echter in de richting van Aaf…

Mijn mol

Op de diverse fora worden vele verschillende hints gepost die allemaal weer naar andere kandidaten zouden (kunnen) wijzen. Eén van die hints is een stukje uit aflevering 1 waar Jan-Willem met de zaklamp het woord ‘mol’ in de lucht schrijft:

Dit zou een enorme hint kunnen zijn, maar voorlopig hou ik het er toch op dat hij op die manier gewoon aan Tygo en Freek probeerde uit te beelden dat daar Mol-deelnemers stonden. Toch staat Jan-Willem op de tweede plaats van mijn verdenkingen-lijstje. Niet alleen vanwege deze hint, maar ook vanwege een aantal andere hints die in zijn richting lijken te wijzen.

Mijn mol is op dit moment Susan Visser, dat komt mede door een aantal hints die naar haar lijken te wijzen. In deze hints komen de getallen 3, 5 en 6 voor, wat er echter nog niet wordt genoemd is dat deze getallen nog vaker voorbij zijn gekomen in de aflevering. Zo is op minuut 04:23 van de aflevering duidelijk ‘P56’ in beeld:

Als je vervolgens pagina 56 van het molboekje opzoekt (dat is echt zoeken, want er staan geen paginanummers in), dan kom je uit bij het paspoort van… Susan Visser. En een paar minuten later op minuut 09:50 komt diezelfde ‘P56’ weer in beeld, het kan haast geen toeval zijn:

Naast pagina 56 en de 3+5+6=14e mol theorie (zie aanwijzing 4 op deze pagina) is het ook nog eens zo dat de naam Susan Visser uit 5 + 6 letters bestaat. Tevens is Susan geboren in 1965. Verder komt ook dat getal 3 uit de eerder genoemde 3+5+6 theorie nog vaker voor in de aflevering, zoals op minuut 25:04:

En ook in de vooruitblik naar aflevering 2 op minuut 59:34 is het getal 3 weer zichtbaar en wordt het zelfs door Tygo uitgesproken:

Ik denk dat dit getal 3 nog meer betekenis heeft dan alleen de 3+5+6 theorie, maar wat???

Een andere hint die genoemd wordt op internet zijn de titels van de afleveringen. Deze wijzen altijd naar de mol. Wat echter op is gevallen is dat de eerste letters van de titels in een iets ander lettertype zouden zijn geschreven dan de rest van de titel. Dat dat echt een ander lettertype is, daar ben ik nog niet zo zeker van, maar toch zouden die eerste letters wel eens een hint kunnen vormen:

Aflevering 1:

Aflevering 2:

Wat nou als met die letters de naam van de mol te spellen is? S…. V….. Maar nee, Susan Visser is 11 letters en er zijn maar 10 afleveringen. Of zou het toch kunnen? Op 1 januari was er immers ook al een Wie is de Mol uitzending:

Toch lijkt het me niet dat de makers willen dat op die manier al voor de finale erg duidelijk wordt wie de mol is, maar je weet maar nooit bij Wie is de Mol?

Niets is wat het lijkt

In ieder geval is mijn molboekje bij aflevering 1 al flink volgekrabbeld, voor aflevering 2 moet ik vanaf het begin meteen maar wat kleiner gaan schrijven 😛

Voorspelling voor aflevering 2

Voorafgaand aan aflevering 2 kom ik dan nu op het volgende lijstje:

De Mol: Winnaar: Verliezer Afvaller
Susan Visser
Susan Visser
Sofie van den Enk
Sofie van den Enk
Jan-Willem Roodbeen
Jan-Willem Roodbeen
Aaf Brandt Corstius
Aaf Brandt Corstius

Ik ben benieuwd hoe erg ik mijn mening ga bijstellen na de aflevering van vanavond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *